Gezonde frietjes van maismeel

Wat is er als kind nou lekkerder dan frietjes? Ik ben er nog steeds dol op. Dit is een hele leuke Caribische variant en nog gezond ook. Sinds ik op Curaçao woon heeft de ‘funchi friet’ mijn hart gestolen. Deze gezonde frietjes zijn gemaakt van maismeel. In Europa is dit beter bekend als polenta.

Ingrediënten voor ongeveer 30 dikke frietjes:

1.2 liter water
1 theelepel zeezout
200 gram maïsmeel, gezeefd
50 jonge kaas, geraspt
1 eetlepel verse rozemarijn
50 gram boter
versgemalen peper en zeezout
200 gram (volkoren) bloem
plantaardige olie, om in te bakken
Bereidingswijze

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

– Doe het water in een steelpan en breng het aan de kook. Voeg het zout toe en terwijl je roert met een garde, geleidelijk aan het maismeel. Blijf roeren. Zodra het deeg dik begint te worden, vervang je de garde door een rubber spatel of pollepel.
– Zet het vuur wat lager en laat het mengsel zachtjes sudderen. Blijf regelmatig roeren zodat je geen klontjes krijgt. Als je ziet dat het mengsel na ongeveer 20 min loslaat van de zijkant van de pan, is het klaar. Roer dan de kaas, rozemarijn en boter er door en breng op smaak met peper en zout.
– Neem de pan van het vuur en stort het maismengsel uit op een ingevette bakplaat. Het moet ongeveer 1cm dik zijn. Strijk de bovenkant glad met een spatel en laat het een beetje afkoelen. Zet het deeg minimaal 1 uur in de ijskast om op te stijven.
– Verwarm de olie tot 180°C. Als je geen frituur hebt kan je dit ook doen in een pan op het vuur met een thermometer. Houd wel goed de temperatuur en eventuele loslopende kinderen in de gaten!
– Haal het deeg uit de ijskast en snijd er met een mes dikke frietjes van. Wentel de frietjes in de bloem en bak ze in de olie tot ze goudbruin en krokant zijn, ongeveer 6-8 min. Laat uitlekken op keukenpapier.
De frietjes worden van binnen behoorlijk heet dus wacht een paar minuten voordat je ze serveert.
Stiekem smaken ze natuurlijk het lekkerste met een beetje mayonaise, maar ketchup kan natuurlijk ook.

Variatietip:
In plaats van frietjes kan je er met koekvormpjes bijvoorbeeld ook bloemetjes of hartjes uitsteken. Super leuk om zo’n gebakken funchi bloemetje of hartje te serveren op een lolliestokje!

 

 

 

Geschreven door
More from Veggie Kidz

HET KINDERKERSTDINER 2014: VROLIJK EN VEGA!

De kerst komt er aan. Een tijd die bol staat van leuke rituelen...
Lees verder