Alle basisscholen een moestuin: goed idee of een beetje overdreven?

06.12.2017 04:55
Alle basisscholen een moestuin: goed idee of een beetje overdreven?

Het nieuwe kabinet heeft een voorstel ingediend om alle basisscholen een moestuin te laten aanleggen. Dit zodat kinderen van jongs af aan leren waar hun voedsel vandaan komt, en hierdoor hopelijk gezonder gaan eten. 

Het plan komt van D66, en wordt gesteund door VVD, CDA en ChristenUnie. De invoering van de schoolmoestuin moet vergezeld gaan van lesmateriaal over gezonde voeding en landbouw. Bedenker van het plan Tjeerd de Groot stelt dat het belangrijk is dat onze kinderen van jonge leeftijd gezond eten leren te bereiden, en dit begint volgens hem met gedegen kennis van waar ons voedsel vandaan komt.

En dat het eetgedrag van jonge kinderen gezonder kan, is een feit. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 1% van hen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit binnenkrijgt. Volgens het CBS kampt meer dan 1 op de 10 kinderen tussen de 4 en 20 jaar met overgewicht. Daarom heeft het kabinet in het nieuwe regeerakkoord 170 miljoen euro uitgetrokken voor maatregelen die ervoor moeten zorgen dat Nederlanders gezonder gaan leven. En dit moestuinplan zou hier ook onder kunnen vallen.

Wat denken jullie? Zou sla en tomaten kweken op school kinderen helpen om ook daadwerkelijk meer groente te gaan eten? Of is dit vooral weer een extra activiteit voor basisscholen, die waarschijnlijk vooral extra leraren, hulp van ouders en sets schone kleren gaat kosten? Is het überhaupt de taak van het onderwijs om kinderen gezond te leren eten, of ligt deze verantwoordelijkheid bij de ouders? Wij zijn benieuwd wat jullie ervan vinden.

Bron: Ad.nl

Lees ook: Gaan de Dora-koekjes dan nu echt in de ban?