Goed nieuws: narcose bij kinderen is veilig!

Ouders zijn er niet zo’n fan van: narcose bij de allerkleinsten. Maar soms is een operatie onvermijdelijk. Gelukkig heeft recent onderzoek recent uitgewezen dat het risico dat kinderen overlijden door anesthesie verwaarloosbaar klein is.

Kinderanesthesioloog Jurgen de Graaff en zijn collega’s van het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis onderzochten bij 45000 kinderen die tussen 2006 en 2012 in het WKZ onder narcose zijn gebracht hoeveel van deze patiënten binnen dertig dagen overleden. Daarnaast stelde hij vast waaraan ze zijn overleden en of de oorzaak gerelateerd is aan de anesthesie of chirurgie. Het totaal aantal overledenen bleek te liggen op 42 op de 10.000 kinderen, een aantal dat overeenkomt met onderzoek dat eerder in Australië is uitgevoerd. Het overgrote deel hiervan is, volgens De Graaff, te wijten aan de onderliggende aandoening van het kind. “Bij slechts 1 op de 10.000 patiënten speelde óf de anesthesie óf de chirurgie voor een deel een rol bij de oorzaak van overlijden.”

“Ik ben gerustgesteld”, aldus De Graaff na zijn studie. “Gevoelsmatig wist ik het wel dat het goed zat, maar ik had geen hard bewijs. Nu wel. En dat is goed nieuws voor veel bezorgde ouders. Ik heb in de spreekkamer al verteld over de resultaten van dit onderzoek. Ze vinden het prettig om te horen dat de kans op overlijden door anesthesie nihil is. Dat stelt hen enorm gerust, omdat ze vaak banger zijn voor de anesthesie dan voor de operatie of onderliggende aandoening zelf.”
Uit de resultaten bleek dat alleen zeer jonge of ernstig zieke kinderen en kinderen die een spoed- of hartoperatie moeten ondergaan, een verhoogd risico op overlijden hebben. “De ernstige complicaties zijn voor hen echter op één hand te tellen en bovendien hebben ze de operatie hard nodig. Ook deze ouders hoeven dus niet te vrezen voor de anesthesie”, zegt De Graaff.

De oorzaken voor de bevindingen dat anesthesie en operaties steeds veiliger zijn geworden, moeten volgens De Graaff worden gezocht in een combinatie van verbeteringen op het gebied van medicatie, behandeling, bewaking van vitale functies, klinische zorg en de specialistische opleiding van het personeel.

Bron: Gezondheidsnet

Lees ook: Kom hier met die waterpokken!

Geschreven door
More from Femke Sterken

Waarom je je kind wél moet vaccineren! (De visie van een wetenschapper die moeder is!)

Toen lezer Sanne Rijpma vorige week ons artikel tegenkwam waarin getwijfeld wordt aan...
Lees verder