Goed nieuws voor alle ouders: studie bewijst dat mensen die koffie drinken langer leven

05.03.2019 04:50
Goed nieuws voor alle ouders: studie bewijst dat mensen die koffie drinken langer leven

Is koffie bij jou ook de brandstof waar jullie ouderschap op draait? Is jouw eerste stap van de ochtenspits het aanzetten van de koffiezetter? En is koffie de enige manier waarop je lang genoeg wakker kan blijven nadat de kinderen in bed liggen om nog net één aflevering van Suits te kijken? Dan hebben we nu goed nieuws. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die regelmatig koffie drinken langer leven.

Afgelopen presenteerden onderzoekers tijdens de jaarlijkse conferentie van de European Society of Cardiology (ESC) een onderzoek waaruit blijkt dat mensen die ongeveer vier koppen koffie per dag drinken over het algemeen langer leven. In dit onderzoek werd gekeken naar de koffie consumptie van bijna 20.000 deelnemers. Er werd al eerder veronderstelt dat koffie drinken onderdeel kan zijn van een gezonde levenstijl, maar niet eerder werd er zo’n groot onderzoek aan gewijd.

Van de 19.896 deelnemers die 10 jaar lang deelnamen aan het onderzoek, overleden er 337. Een vergelijking van het eten en drinken dat zij nuttigden gedurende hun leven toonde aan dat deelnemers die vier koppen koffie per dag dronken een 64% lagere kans hadden om te overlijden dan deelnemers die dit niet deden. Bij deelnemers die 45 jaar of ouder waren bleek zelfs dat voor mensen die 6 of meer koppen koffie per dag dronken, de kans om te overlijden nog 30% kleiner was.

Onderzoekers kunnen niet met zekerheid zeggen of de koffie inname direct in verband staat met het lagere overlijdensrisico. Het kan ook te maken hebben met het feit dat deze deelnemers zich überhaupt een gezondere levensstijl hebben aangemeten, waar dagelijks koffie drinken een rol in speelt. Maar we kunnen maar beter het zekere voor het onzekere nemen, toch? Dus kom maar door met die latte!

Bron: ESC

Lees ook: 30 Tips om de dag door te komen op 3 uur slaap