Goede voornemens van moeders met peuters

31.12.2019 06:00

In de eerste maanden van je moederschap houd je je aan een strak schema. Je bent doodsbang om iets fout te doen en probeert de regels van alle babyboeken na te leven. Maar langzamerhand wordt de baby ouder en jij relaxter. Maar soms laten we de touwtjes net iets te veel vieren. 

Je kind verandert in een dreumes en even later zelfs in een peuter. En tijdens de peuterfase komt voor moeders het grote improviseren. Het ‘ach, nog één keertje kan best’. Het ‘ik-weet-gewoon-echt-niet-wat-ik-hiermee-aanmoet.’ Het ‘nog één driftbui en ik laat dat tandenpoetsen voor altijd zitten’. Het ‘dat komt later wel, ik ben nu echt te moe’. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom maakten we een lijst van alle dingen die we hebben laten versloffen. Om in 2020 goed aan te pakken.

 1. iPad-gebruik ietsiepietsie inperken
  En niet elke keer inzetten als peuter erom vraagt en gaat chanteren met huilerig stemmetje alsof een leven zonder iPad de moeite niet waard is. Vaker samen treinrails leggen. Samen knutselen. Ook leuk.
 2. Tandenpoetsen. TWEE keer per dag.
  En dus niet toegeven aan het gegil en getrap en gekrijs of die klemmende kaken op dat tandenborsteltje. Het komt te vaak voor dat ik denk: ‘Nou ja, morgen maar weer’, maar sinds ik weet dat het slecht gaat met de gebitten van peuters, wil ik mezelf geen softheid meer permitteren.
 3. Zindelijkheidstraining doorzetten
  En niet de ene dag wel en de andere dag niet op het potje, omdat ik er geen zin in heb iedere dag te dweilen.
 4. Niet meer schreeuwen
  Hoe harder je schreeuwt hoe meer je peuter niet doet wat jij wil. ONTHOUD dat toch eens.
 5. Eindelijk foto’s van de afgelopen twee jaar inplakken
  Het eerste jaar begon ik er vol overgave aan, maar daarna hebben andere prioriteiten mijn leven overgenomen. Oh schuldgevoel.
 6. Betrokkenheid tonen op de kinderopvang
  ‘Ja’ zeggen als ze vragen of ik in de Sinterklaas-verkleed-versier-commissie wil
 7. Kist met speelgoed uitmesten
  Kinderen van drie hebben geen bijtringen meer nodig (die van mij bijt uberhaupt liever in mensen dan in dingen) en ook geen puzzeltjes met twee stukken.
 8. Nu echt hameren op groente eten
  En niet met één boon in mond en de rest op grond genoegen nemen
 9. Minder NEE zeggen
  Het schijnt dat kinderen sowieso gaan klieren als je te vaak NEE zegt. En ik zeg de hele dag nee. (NEE dat mag niet NEE afblijven NEE Max dat vindt mamma heel vervelend NEE schat, je mag mamma niet slaan NEE schat de kat is geen speelgoed)
 10. iPhone af en toe aan de kant leggen; minder met werk bezig zijn
  Het ding heeft echt mijn leven overgenomen. Op mijn dagen met kind wil ik drie momenten met mezelf afspreken dat ik mag kijken en het ding voor de rest wegleggen.
 11. Kledingkast uitmesten
  Nee, die broekjes maat 74 gaat ie echt nooit meer passen. Hoezeer ze ook nog nooit gedragen en supermooi zijn.
 12. Eén maaltijd koken in plaats van én voor de peuter én apart voor ons
  Uiteindelijk is het toch de bedoeling dat peuters wil NIET meer elke dag de wet bepaalt
 13. Tijd nemen voor het naar bed brengen
  Niet haastig hup-hup-mamma-wil-netflix-kijken, maar MINDFULL ervan genieten. Voor je het weet is dat hele boekjes voorlezen/liedjes zingen-ritueel voorbij!

Lees ook: 15 Tekenen dat je EINDELIJK gewend bent dat je kind een peuter is