Dit is mijn gouden tip voor als je kind aan lezen toe is, maar het nog niet te pakken heeft

AdvertisementAdvertisementDe kinderen van Barbara lezen zich helemaal suf aan de Donald Duck. Overal door het huis liggen ze. En hun liefde voor lezen begon bij Donald Duck Junior, de kleuterversie (groep 3) van het weekblad. Die hielp ze over de drempel heen.

Een doordeweekse ochtend bij ons thuis gaat ongeveer zo:
Ik: “Wat willen jullie voor ontbijt? Pindakaas?”
Felix (10): “Mama! Moet je horen! Mama… De nichtjes van Donald Duck gingen zich mooi… Mamma? Luister je wel?”
Morris (4) (maakt allemaal wilde handgebaren): “Hee, weet je? WEET JE? Mama weet je? Ik ging vorige week Donald Duck en toen gingen ze van GGGG POEI BGGGGG! en toen ging ik in de eng kijken, en toen was alles BBBOOOEEM!”
Ik: “Ok. Pindakaas dus?”
Felix: “Mama!!! Ze ging zich dus mooi aankleden om naar een pretpark te gaan en weet je waarom?”
Ik: “Thee of melk?”
Morris: “Weet je mama? WEET JE?!?!”
Felix: “Omdat ze mooi op de foto in de achtbaan wilden staan! … Luister je wel mama?”
Morris: “Mama! WEET JE?!?!”
Ik: “Ja schat, ze willen mooi op de foto. Neem je een hap van je boterham, het is al kwart voor acht. Morris wat is er?”
En dan heb ik nog geen slok thee gehad, hè?

Donald Duck Junior

Het begon allemaal toen Felix 4 of net 5 was. Hij zat tegen lezen aan te hikken, maar het kwartje viel nog niet echt. Hij had een stapel oude Donald Ducks liggen, toen ik de Donald Duck Junior ontdekte. Dat lijkt erg op de Donald Duck, maar de verhalen zijn korter, de letters groter en de teksten wat eenvoudiger. Bovendien tref je er ook allerlei leuke voorleesverhalen, puzzels en spelletjes in aan.
Ik kocht er een voor hem en het sloeg meteen aan: hij pakte het lezen op, en binnen een paar weken vroeg hij om een abonnement op het échte weekblad van Donald Duck. (Mijn vader – zijn opa – vond dat zo leuk, dat hij meteen een jaarabonnement kreeg. Ik las als kind ook altijd de Donald Duck, namelijk.) Sindsdien geef ik de Junior versie cadeau aan kinderen in mijn omgeving die tegen lezen aan zitten. En het werkt keer op keer.
PicMonkey Collage

Mijn jongens zijn nu helemaal gek op Donald Duck. Felix zit de hele dag met zijn neus in het weekblad. Hij verslindt ze echt, en hij leest ze wel 20 keer achter elkaar. Elke keer weer ontdekt hij een nieuwe mop, een grapje, een woordspeling en die moet uitgebreid gedeeld worden met ons.
Hij heeft ze ook in alle soorten en maten: een grote stapel oude weekbladen, van wel 18 jaar terug, die hij van een tante kreeg. Hij heeft zijn abonnement, natuurlijk. Op zaterdag in de supermarkt rent hij naar het schap om te kijken of er nog dikke Donald Ducks zijn (pockets). Hij heeft zelfs twee Engelstalige versies, die hij heeft verslonden, ook al snapt hij er nog niet veel van. Ze staan allemaal in een boekenkast naast zijn bed, hij spaart ze echt.
Het is ook leuk om te zien hoe het weekblad met de tijd meegaat. Donald Duck van nu maakt selfies, Kwik, Kwek en Kwak volgen een programmeercursus en zelfs BN’ers zitten er af en toe in met Guus Schreeuwis of Hoendré Hazes.

Morris is nu 4 en een half. Hij begint ook te lezen. Af en toe pakt hij mijn pols en dan moet ik alle woorden die we in een boekje tegenkomen voor hem spellen. Dus ik weer naar de winkel voor Donald Duck Junior. En nu zit hij stilletjes aan het ontbijt te oefenen met lezen. Kan ik eindelijk mijn thee drinken.

PicMonkey Collage
Donald Duck Junior verschijnt tweewekelijks en wordt 26 keer per jaar thuisbezorgd.
Losse verkoop: €2,95 per stuk, abonnement:  €65,- per jaar (26x Donald Duck Junior, 1 jaar). Je kan ook per maand betalen:  € 5,50. Kijk voor meer informatie op: www.donaldduck.nl/junior

 

Dit is een gesponsord bericht, maar de inhoud is 100 procent van mij. Lees hier alles over ons advertentiebeleid

 

Geschreven door
More from Barbara van Erp

Een nieuw huis? Dan hebben wij 9 gouden tips voor je in deze gekke markt

Barbara is ervaringsdeskundige als het gaat om een huis kopen in een...
Lees verder