Heb je een baby? Ga weg. Nu! Want het wordt alleen maar moeilijker

05.01.2020 18:30

Is je baby eenmaal een dreumes geworden? Zeg maar dag tegen al die plannen voor dagjes uit. Annemieke blijft voortaan gewoon thuis. Veel makkelijker.

Het eerste halfjaar is een baby perfect mee te nemen. Het zal hem/haar echt totaal worst zijn waar ‘ie is, zolang mama en haar melktieten er maar zijn. Verder heeft de baby niets nodig. Maarja, dat weet je nog niet als nieuwbakken moeder dus blijf je liever thuis, voor de zekerheid. Of omdat het ‘zo’n gedoe’ is. Duurt het uren voordat je eindelijk de deur uit bent want stel je voor dat je iets waanzinnig belangrijks vergeet. Prop je nog maar een pot Sudocrem en drie knuffels (omdat je niet weet wat nou de lievelingsknuffel is van je vier weken oude baby die nog niet eens het begrip knuffel kent) in die megagrote luiertas. Denk je dat het veel makkelijker wordt wanneer je baby eenmaal kan lopen, want dan hoef je naast al die babyspullen niet ook nog eens dat kind mee te slepen.

Dreumes werkt niet mee

Dom, mama. Heel dom. Het wordt namelijk alleen maar moeilijker. Daarom: ben je zwanger en/of heb je een baby (het liefst eentje die nog niet kan kruipen) en lees je dit: ga weg. Nu. Maak die wereldreis, plan dat romantische weekendje, boek een vakantie – voor mijn part eentje naar Timboektoe. De baby vindt het namelijk allemaal wel best. De dreumes daarentegen niet. Heb je na een jaar eindelijk door wat meemoet (luiers, billendoekjes, water, geld), werkt je dreumes niet meer mee. Een dreumes, vooral eentje die kan lopen, kan helaas heel goed duidelijk maken wat ‘ie allemaal niet wil. Door te gillen of op expres de staart van de hond te gaan staan, bijvoorbeeld. Of door alles uit de schappen te trekken in die dure winkel. Maar vooral door de andere kant op te rennen. Richting het diepe bad (in het zwemparadijs), de zee (op het strand) of de weg vol auto’s (tijdens een dagje de stad in). Aangezien dreumes nog niet zo goed kan rennen, valt ‘ie, wat weer leidt tot gejank, bloed en starende mensen.

Rugklachten gegarandeerd

Voor iedereen, dreumes zelf incluis, is het beter als de dreumes niet loopt. Maarja, die draagdoek gaat maar tot 10 kilo. Dus geef je een fortuin uit aan een draagzak die helemaal perfect voor peuters is en waar kinderen tot maar liefst 22 kilo in gedragen kunnen worden in de hoop dat je zo nog leuk een dagje weg kan met je kind. Helaas merk je de eerste keer dat je een dreumes van 12 kilo slechts 3,5 minuten kan dragen zonder gelijk naar de fysio te moeten voor rugklachten. Een baby die gedragen wordt, valt lief in slaap; een dreumes probeert op en neer te hoppen zodat je rug nog sneller naar de kloten gaat. Zoë heeft momenteel een bomenobsessie en wil van iedere boom een blaadje aaien. Ze draait zich in de draagzak van links naar rechts omdat ze alles moet zien en mept dan per ongeluk met de tak die ze nog in haar hand had bijna mijn oog uit. De peuterdraagzak blijkt geen succes.

Leuk joh, zo’n eerste woordje

Als oplossing kopen we een buggy. Daar hadden we natuurlijk eerder mee moeten beginnen. Veel eerder. Dreumes wil namelijk niet in zo’n raar karretje. Zoë wil gedragen worden. Of nog beter: zelf lopen! Wat ze duidelijk maakt door keihard “UUUUUUUUUUUUUUIT!!!!” te roepen. Leuk joh, zo’n eerste woordje. Onze kleine Houdini probeert uit de kinderwagen te ontsnappen en blijft godzijdank nog achter haar linkerbeen haken voordat ze met haar gezicht op de stenen vloer zou knallen. Gelukkig zit er een riempje in de buggy waarmee we d’r vast kunnen gespen. Maar toch, ergens wandelt het een beetje a-relaxed door het winkelcentrum met een overstrekkend ‘UUUUUUUUIT!!!’ krijsend rood aangelopen kind dat wanhopig aan het riempje rukt… Ik geef het op. We blijven gewoon lekker thuis. Veel makkelijker. Wil mijn dochter lopen, dan doet ze dat voortaan maar in een XL-hamsterrad. Kan ik eindelijk eens ongestoord wijn drinken.

Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K., baby Zoë en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.