Heeft je kind last van allergie of eczeem? Ga met de hand afwassen!

21.05.2015 09:00
afwassen, afwasmachine, vaatwasser, kinderen, allergie, eczeem

Studies laten zien dat vaatwassers veel effectiever zijn in het verwijderen van bacteriën, dan het afwassen met de hand. Dit betekent dus dat gezinnen met een vaatwasser veel minder worden blootgesteld aan deze bacteriën en micro-organismen. Dit klinkt natuurlijk een stuk hygiënischer, maar dit blijkt misschien een keerzijde te hebben!

Voorlopige resultaten van een diepgravende studie laten zien dat kinderen in een gezin waarin het de gewoonte is met de hand af te wassen in plaats van de afwas in de vaatwasser te doen, minder vaak allergieën ontwikkelen dan de kinderen mét afwasmachine! Om echt vast te leggen hoe het gebruik van de afwasmachine het risico op het ontwikkelen van allergieën bij kinderen stimuleert, is nog meer onderzoek nodig.

De onderzoekers ondervroegen ouders van meer dan 1000 kinderen tussen de 7 en 8 jaar. Deze ouders moesten vragen beantwoorden over de eventuele allergieën en eczeem van hun kinderen, over de manier waarop de familie hun afwas doet, en hoe vaak ze vers of niet-vers voedsel aten.

Uit de vragenlijsten bleek dat de kinderen uit gezinnen die met de hand afwasten significant minder eczeem, astma en hooikoorts hadden dan hun leeftijdsgenoten met een afwasmachine. De laagste waarden werden behaald in gezinnen waarbij er zowel met de hand werd afgewassen als voedsel dat direct van de boerderij komt, werd gegeten.

Bron: MedicalNewsToday