Heerlijk hoor, die warmte, maar mijn kind slaapt niet meer! 4 Tips voor een goede nachtrust als het heet is

15.06.2018 04:55

De zomer komt er weer aan, en dat is natuurlijk heerlijk. Hoge temperaturen, uren buitenspelen en lekker lang licht. Maar voor veel ouders is er ook een keerzijde. Want zomer betekent: klaarwakkere kinderen.

Door de warmte en het feit dat het lang licht is, slapen kinderen over het algemeen in de zomer moeilijker in. Bij RTL Nieuws legt kinderneuroloog Sigrid Pillen uit hoe het komt dat hoge temperaturen leiden tot een verstoorde nachtrust, en vooral wat je eraan kunt doen.

‘Door de warmte wordt de routine van kinderen verstoord,’ zegt Pillen. Normaliter doe je ’s avonds rustig aan en bereid je je voor op het slapen. Maar als het warm is, ben je ’s avonds veel langer actief. In de zomer begint het ’s avonds meestal pas een beetje af te koelen, waardoor je op dat moment pas een beetje opleeft. Zo’n verandering van de normale routine kan leiden tot een verstoord slaapritme.’

‘Daarnaast is het zo dat je beter in slaap valt als je huid koeler is dan de temperatuur van je lichaam,’ aldus Pillen. ‘Op die manier koelt je lichaam beter af. Hoe koeler de omgeving, hoe beter je inslaapt.’ Opvallend is wel dat een warme omgeving er juist wel weer voor kan zorgen dat je dieper slaapt, als je eenmaal bent ingeslapen. Als het koeler is wordt je ’s nachts soms wakker omdat je het te koud hebt gekregen, en bijvoorbeeld de dekens over jezelf heen moet leggen. Als het warm is heb je hier minder last van, en slaap je over het algemeen beter door.

Tips om je kinderen met dit weer beter te laten slapen 

  1. Een open deur, maar het moet toch gezegd: zorg dat het afkoelt in huis. En probeer ook na te denken over de verschillende plekken in huis. Is het beneden in de woonkamer bijvoorbeeld veel koeler dan boven? Overweeg dan je kind eerst hier te laten inslapen, en later als het koeler is geworden naar boven te verplaatsen.
  2. Breng je kind liever wat later naar bed, dan dat het uren ligt te woelen en te draaien, adviseert Sigrid Pillen. Probeer echter wel te voorkomen dat het dag- en nachtritme van je kind te erg gaat verschuiven. Zorg ervoor dat je ’s ochtends op tijd weer opstaat en snel het zonnetje opzoekt. ‘Als je overdag veel licht ziet en veel beweegt, heb je minder slaap per nacht nodig,’ zegt Pillen. ‘Je slaap dan efficiënter.’
  3. Zorg dat je kinderen overdag genoeg drinken. Je zweet ’s nachts om je warmte kwijt te raken, en als je te weinig hebt gedronken, wordt je ’s nachts wakker van de dorst.
  4. Beweging is heel belangrijk om te kunnen slapen. Zorg dat je kinderen overdag voldoende in beweging zijn: doe waterspelletjes, speel buiten, ga zwemmen, dan slapen je kinderen ’s avonds stukken beter.

bron: RTL Nieuws

LEES OOK: Doorslaapnachten, hoe krijg je die?