Heftig: Ritalin blijkt kinderbrein blijvend te veranderen

27.07.2019 04:55
Heftig: Ritalin blijkt kinderbrein blijvend te veranderen

Dat je een kind niet zomaar Ritalin moet geven spreekt natuurlijk voor zich, maar dat het middel op zo’n manier werkt dat het als kinderen het niet meer slikken zorgt voor een veranderde hersenactiviteit is nieuw. Dit blijkt uit het onderzoek van AMC-neurowetenschapper Anouk Schrantee.

Om uit te vinden wat het effect van methylfenidaat (de werkzame stof in Ritalin) in de hersenen is, bestudeerde Schrantee de hersenen van zo’n vijftig jongens (van 10 tot 12 jaar) en vijftig mannen (van 23 tot 40 jaar) die nog nooit eerder behandeld waren voor hun ADHD. De helft van de proefpersonen kreeg gedurende vier maanden een behandeling met de werkzame stof, de andere helft kreeg een placebo.

Lees ook: ADHD kenmerken: je kunt het maar beter wél snel weten

Een week nadat de proefpersonen waren gestopt met de Ritalin of de neppil, ondergingen ze een MRI-hersenscan. De resultaten werden vergeleken met een scan van voor het onderzoek. Wat bleek? Bij volwassen mannen was er geen sprake van een verschil, maar bij de kinderen die methylfenidaat hadden gebruikt was een verhoogde doorbloeding van de hersenen zichtbaar.

Meer onderzoek nodig
Schrantee legt aan de Volkskrant uit: “Omdat Ritalin binnen een dag door het lichaam wordt afgebroken, wijst deze activiteit op een langdurige verandering in de hersenen.” Omdat op basis van het onderzoek niets gezegd kan worden over de eventuele invloed op het gedrag, komt er een nieuwe studie.

Hoogleraar kinderpsychiatrie Jan Buitelaar aan de Radboud Universiteit Nijmegen was niet betrokken bij het onderzoek, maar noemt het tegenover Volkskrant “Interessant en goed uitgevoerd.” Hij zegt: “Het is wel belangrijk om een verschil te maken tussen een verandering in activiteit of een verandering in de daadwerkelijke hersenstructuur. Vergelijk het met een rondje hardlopen. Nadien is je hartslag nog verhoogd, maar de bouw van je hartspier is niet veranderd.”

Voorzichtige aanpak
Buitelaar vraagt zich af wat de gevolgen van het onderzoek zouden moeten zijn. “Weeg het medicatiegebruik goed af tot er meer bekend is over de consequenties op de lange termijn bij kinderen en tieners,” zegt hij tegen Volkskrant. Als het aan Schrantee ligt, moet er tussendoor meer geëvalueerd worden of kinderen en volwassenen nog terecht Ritalin slikken. Ook vindt ze het zorgwekkend dat huisartsen tegenwoordig de diagnose mogen stellen. De vraag: is dit niet meer de taak van de kinderarts of de psychiater?

Lees ook: Ouders op vaccinatieles. Zin of onzin?

Bron: Volkskrant