Wat moet je doen als de flesvoeding is uitverkocht in de supermarkt?

Barbara woont in het Amsterdamse Chinatown. Door het hamsteren van de Chinezen is de flesvoeding daar heel vaak uitverkocht deze weken. Kan je zomaar andere kopen?

Ik zie ze door mijn kleine supermarkt lopen: Chinese buurtgenoten met een pak flesvoeding onder arm. Laatst werd er zelfs een bij zijn kraag gegrepen omdat hij al twee keer was geweest die dag, de beveiligingsbeambte plukte hem er zo uit!

Aan de andere kant schijnen Nederlandse ouders daardoor ook te gaan hamsteren, uit angst dat het uitverkocht is.

Ik zie vaak dat de schappen leeg zijn. Goddank is mijn jongste net van de fles af, maar wat moet je doet als jouw merk er niet meer is? Kan je dan zomaar een ander gebruiken?

Dit is het officiele standpunt van het Voedingscentrum:

Geef je flesvoeding (kunstvoeding) aan je baby? Dan maakt het eigenlijk niet uit welk merk je kiest. Want wat er precies in moet zitten staat in de wet. Kunstvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden heet ‘volledige zuigelingenvoeding’. Wanneer deze term op de verpakking staat, bevat het alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft.

Alle merken kunstvoeding zijn even goed
In Nederland is in de wetgeving (Warenwet) vastgelegd wat er in volledige zuigelingenvoeding moet zitten. Het maakt dus niet uit welk merk je kiest of hoe duur het product is. En wil je eens een ander merk uitproberen? Dan kan dat geen kwaad.

Andere type voedingen zijn meestal niet nodig
Er zijn ook verschillende type voedingen. Bijvoorbeeld voor hongerige baby’s of voor baby’s met krampjes. Meestal is zo’n apart soort niet nodig. Heb je toch het idee dat je baby andere voeding nodig heeft en wil je overstappen? Overleg dan eerst met het consultatiebureau.

Ga niet experimenteren
Maak geen eigen flesvoeding door koemelk of geitenmelk met water te mengen. Dit is geen volwaardige voeding voor baby’s.

Laat je niet afleiden door de verpakking 
Wanneer je voor het schap staat lijken de verschillende merken toch te verschillen. Dat komt omdat fabrikanten nog extra stofjes in de kunstvoeding mógen doen, naast de verplichte stoffen. Ook de extra stofjes die er in mogen zijn vastgelegd in de wet. Deze stofjes zijn dus niet slecht voor je kind. Maar de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geeft aan dat ze ook niets toevoegen aan de gezondheid van je kindje.

Elk merk voegt weer andere ‘extra’ stofjes toe. Stoffen die fabrikanten extra toevoegen zijn bijvoorbeeld:

Is je baby ouder dan 6 maanden?

Na de 6 maanden ga je over op opvolgmelk. Ook voor opvolgmelk geldt dat het in de wet is vastgelegd welke stoffen erin moeten zitten. Dus het maakt niet uit welk merk je kiest of hoe duur het product is. Vanaf 1 jaar kun je gewone melk geven.

Bron: Voedingscentrum

Geschreven door
More from Barbara van Erp

6 redenen om je eicellen dus never nooit te laten invriezen

Barbara maakt zich er kwaad over dat bedrijven hun vrouwelijke werknemers de...
Lees verder