Help, ik ontplof – als je kind je makkelijk op de kast krijgt

23.05.2015 09:00
Tischa Neve

Opvoedkundige Tischa Neve was altijd heel geduldig met kinderen. Maar toen kreeg ze een zoon die haar danig op de proef stelde. Ze besloot een cursus voor ouders te ontwikkelen om minder snel te ontploffen. Want dat is het beste cadeau dat je een kind kunt geven (maar moeilijk!!).

Ik ben altijd een ongeduldig typetje geweest. Zeg maar gerust: behoorlijk ongeduldig. Behalve als ik met kinderen werk. Geef mij een autist en ik kan uren engelengeduld opbrengen. En groepen kinderen training geven? Daar draai ik mijn hand niet voor om.
En dus wist ook zeker dat, als het zo zou mogen zijn, ik een hele relaxte geduldige moeder zou worden. Vol begrip zou ik rustig op mijn kinderen reageren, zonder zelf te ontploffen. Wat mijn kind ook zou doen of zeggen. Ik zou het kunnen, niet in de laatste plaats omdat ik het gewoon heel erg zou willen. En omdat ik erin geloof dat dát is wat werkt en goed is voor een kind.
En toen kwam Dim.

LEES OOK: 25 regels over opvoeden en kinderen (die je niet uit de boekjes haalt!)

Mijn spiegel. Mijn lieve zoontje dat me van het begin af aan een heel belangrijke les heeft geleerd. Een kind kan emoties bij je losmaken, waarvan je niet wist dat je ze in je had. Van ontzettend verliefd tot heel erg geïrriteerd, boos of verdrietig. Niemand krijgt mij zo op de kast als mijn eigen kind. Ik had veel voorzien van het moeder worden. Maar dit niet. Wat heftig en wat confronterend. En wat bijzonder en mooi.

Ik bleek alleen niet helemaal de geduldige moeder te zijn die ik had verwacht te zijn. Werk aan de winkel dus, want ik wilde dat anders. En daarvoor moest ik zelf aan de bak. Met mezelf, mijn emoties. Aan de slag met wat mij triggert en hoe ik daarmee kon leren omgaan. En natuurlijk: af en toe ontplof ik ook nog wel eens een beetje, als mijn kind en ik onze dag niet hebben. Of vergeet ik even te doen waarvan ik weet dat het werkt.
Maar ermee aan de slag gaan, heeft me geholpen. Het mooiste cadeau voor een kind: een ouder die de beheersing heeft om rustig te blijven en jou als kind te helpen als je het even moeilijk hebt of als je het even niet meer weet. Een ouder die echt weet wat jij dan nodig hebt en je dat ook kan geven.

Het is mijn missie om andere ouders te helpen en ze te leren hoe ze kunnen omgaan met hun emoties én die van hun kind. Zodat het thuis nog gezelliger wordt.

In de online opvoedcursus “Help, ik ontplof” leer je hoe je een ontspannen ouder wordt, die rustiger reageert op de buien van haar kind. Wij mogen één cursus (ter waarde van €67,-) verloten onder onze lezers. Laat in een reactie op Facebook weten waarom jij deze cursus zo graag wil doen of aan wie je hem graag cadeau zou geven. Wie weet kiezen we jou dan uit! Kijk op www.opvoedcursussen.nl voor meer info.

Deze online opvoedcursus is ontwikkeld door Tischa Neve, kinderpsycholoog en bekend van het tv-programma ‘Schatjes’ en opvoedmagazine ‘JM voor ouders’.

 

LEES OOK: 21 tekenen dat je een relaxte moeder begint te worden