Help, mijn kind gaat lopen! (Want: waarop dan?)

08.11.2017 13:55

De eerste stapjes van je kind zijn een enorme mijlpaal en iets waar veel ouders reikhalzend naar uitkijken. Maar met die eerste stapjes komen logischerwijs ook de eerste schoentjes. En dat is nog wel een dingetje. Want, wat moet je nou aan die voetjes doen?

Toen ik voor het eerst zwanger was, was één van de eerste dingen die ik kocht een stel superstoere ieniemini All Stars voor mijn zoon in wording. Te schattig voor woorden en ik kon niet wachten tot ik mijn kind zijn hippe pattas aan kon doen. Wat een deceptie bleek, omdat ik er al heel snel achter kwam dat kleine baby’s helemaal geen schoenen nodig hebben, omdat ze, nou ja, dus niet lopen en het bovendien een heksentoer is om een paar minuscule babyvoetjes in een stel gympen te moeten proppen. De hippe gympies stonden dus al heel gauw te verstoffen in de vensterbank van de babykamer en het was maar liefst vijftien maanden later dat we pas weer een schoenenwinkel binnen stapten. Waar het concept van schoenen kopen toch opeens aanzienlijk aan plezier inboette. Want waar het me voor mezelf niet zo heel veel kan schelen hoe degelijk mijn schoeisel is als het er maar mooi uitziet, is het voor een kind toch wel belangrijk dat ‘ie met beide wiebelige beentjes stevig op de grond staat. En wat moet je dan in hemelsnaam kopen?

Nou had ik ook nog de pech dat de vader van mijn beste vriendin een Italiaanse schoenenverkoper is en ik dus van haar had gehoord dat er zo ongeveer niks ergers is dan slechte kinderschoenen, want dat mijn zoon daar minstens horrelvoeten, eksterogen en ongelijke benen van zou krijgen. Maar ja, er waren zoveel soorten, maten en materialen, dat ik door de bomen het bos echt niet meer zag. En duur! Mijn hemel, dat zulke kleine schoentjes, zulke grote bedragen kunnen kosten. Alsof je een emmer leeg gooit. En aangezien ze er toch binnen twee seconden uitgroeien, kun je dan misschien toch niet beter voor zo’n goedkoop paar gympies gaan? Zo erg kan dat toch niet zijn? Loop je dan echt de kans dat je kind later als manke Nelis door het leven moet? Ja dus, want juist voor kleine voetjes zijn goede schoenen heel belangrijk. Ja, het is een investering, maar wel eentje die het waard is. Je kind heeft tenslotte maar één paar voeten en daar moet ‘ie z’n hele leven lang mee doen. Een goede basis leggen als het net gaat lopen zorgt ervoor dat een kind z’n weg door het leven op goede voet kan vervolgen. Wel zo prettig, want het is me nogal een wandeling, dat leven.

Goede kinderschoenen hebben een stevig hielstuk, een soepele zool en bij voorkeur veters, zodat de schoenen goed strak om de voet kunnen komen te zitten. Klittenband is weliswaar makkelijker, maar biedt eigenlijk te weinig steun. Die megacute All Stars zijn voor een kind dat net is gaan lopen dus helaas niet de beste keus. Later, als je kind goed loopt kan het best, maar in het begin kun je beter kiezen voor iets stevigers. Overigens is het ook dan nog belangrijk dat de schoen een goed hielstuk heeft en dat is bij dergelijke slappe gympen vaak niet het geval. Bij de tenen moet ongeveer 1 cm ruimte overblijven, zodat de voet kan groeien (omdat de juiste maat bij kleine kinderen soms lastig te bepalen is, kun je het beste de zool uit de schoen halen en die onder het voetje houden. Als de tenen de rand van de zool raken, moet je een grotere maat hebben). Daarnaast is ademend materiaal belangrijk, zoals bijvoorbeeld leer of canvas. Kortom, leuk, even shoppen voor baby’s first shoes? Was het maar zo’n feest.

Inmiddels moet ik voor maar liefst drie kinderen schoenen kopen en weet ik dus wel waar er lekker op gelopen wordt. Voor mijn jongste heb ik laatst haar allereerste paar online gekocht, want hoewel ik mij graag verpoos in schoenenwinkels gaat de lol daar in het gezelschap van drie kinderen toch een beetje af), en hoewel het wederom een rib uit mijn lijf was, weet ik dat daarmee investeer in de toekomst van haar voeten. Wat ze hard nodig zal hebben, want als ze een beetje op haar moeder lijkt ontwikkelt ook zij straks een fetisj voor hoge hakken, die weliswaar mooi, maar niet bijzonder ergonomisch verantwoord zijn, dus een stevige basis kan ze dan wel gebruiken. Desnoods sluit ik er gewoon een tweede hypotheek voor af. Iedere vrouw weet tenslotte: er is weinig belangrijker dan schoenen.

Om het je gemakkelijk te maken hebben we gelijk de leukste paar voor je op een rijtje gezet. Dus: klik en shop!

 

Kleertjes.com heeft een zogeheten ‘Voetjesmeter’ waarmee je gemakkelijk thuis de juiste schoenmaat van je kind kunt opmeten. Klik hier voor deze Voetjesmeter en print ‘m uit. Daarnaast kun je bij Kleertjes.com:
  • Vanaf nu je bestellingen (tijdelijk) gratis retourneren. Zo kan je dus makkelijk thuis alles passen en terugsturen zodat je genoeg quality time over hebt met je kind;
  • Je hebt vanaf € 49,- gratis verzending;
  • Op werkdagen voor 22:00 besteld is de volgende dag in huis.

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Kleertjes.com, maar de inhoud ervan is van onszelf.  Lees hier alles over ons advertentiebeleid