Help pasbevallen tweelingmoeders hun kraamtijd in quarantaine door

03.04.2020 15:00

Door de coronacrisis brengen veel tweelingouders hun kraamtijd door in quarantaine met te vroeg geboren en dus kwetsbare baby’s. Gelukkig is er nu hulp en kun jij ook iets doen!

LEES OOK: Waarom ouders in deze Corona-tijd ook helden zijn

Feitje: meer dan 60% van de tweelingen wordt prematuur geboren. Bij drie- en andere meerlingen is dat zelfs bijna 100%. Baby’s die te vroeg worden geboren, zijn extra kwetsbaar en kunnen eerder ziek worden. Sinds de coronacrisis brengen daarom de meeste meerlingouders hun kraamtijd in quarantaine door. Omdat ze meestal al een periode in het ziekenhuis hebben doorgebracht, is er vaak geen recht meer op kraamzorg. Daar zit je dan ineens, thuis, met twee of drie baby’s, zonder hulp van oma, opa, vrienden of buren. Sommige tweelingouders zullen het wel knus vinden, zo’n kraamtijd zonder visite, maar dat geldt niet voor iedereen. Een meerling krijgen is voor de meeste ouders pittig, en daar kun je eigenlijk geen extra stress bij gebruiken.

Zelf heb ik ook een pittige kraamtijd gehad en ik weet niet of ik het zonder extra hulp had gered. Iedereen die mijn tweelingboek O jee het zijn er twee heeft gelezen, weet daarvan. Dat er nu zoveel tweelingouders zijn die het zonder die hulp moeten stellen, ging me zo aan het hart dat ik samen met tweelingdeskundige en ontwikkelingspsycholoog Coks Feenstra een gratis telefonische hulpdienst ben gestart voor ouders die van hun meerling bevallen tijdens de coronacrisis. Of eigenlijk voor de moeders, want zij hebben niet alleen de zorg voor de baby’s, maar moeten ook nog zien te herstellen van een vaak fysiek zware zwangerschap. (Aanstaande) tweelingmoeders kunnen het formulier op mijn homepage invullen en krijgen vervolgens telefonisch advies van Coks Feenstra of mijzelf over bijvoorbeeld huilende baby’s, voedingen, vroeggeboorte en tweelingzwangerschap. Zo helpen we deze moeders meer balans te vinden in het prille tweelingouderschap in crisistijd.

En het mooie is: jij kunt ons helpen. Omdat we geen geld willen vragen voor deze service, maar wel graag zoveel mogelijk ouders willen helpen, vragen we je ons te steunen door onze boeken te bestellen. Koop mijn eerlijke tweelingboek O jee het zijn er twee, dat trouwens ook heerlijk lezen is als je géén tweeling hebt, of Het grote tweelingenboek van Coks Feenstra om een steentje bij te dragen. Beide boeken zijn een perfect kraamcadeau voor aanstaande tweelingouders, maar ook leuk om te lezen als je iemand kent met een tweeling.

Onze ‘tweelingtelefoon’ staat nu al roodgloeiend en met jouw hulp kunnen we hopelijk meer uren vrijmaken om aan zoveel mogelijk hulpvragen tegemoet te komen. Je steunt ons ook met een like op onze Facebook-pagina’s: die van Coks Feenstra of die van mij. Of volg mij op mijn Instagram om op de hoogte blijven van deze actie. Ook vragen we je dit bericht te delen en (aanstaande) tweelingouders te taggen, zodat zoveel mogelijk ouders op de hoogte zijn van dit initiatief.

Dankjewel namens Coks en mij en de moeders die dit zo hard nodig hebben! Mogen we allemaal deze crisis heelhuids doorkomen en er straks met liefde op terug kunnen kijken, omdat we gedaan hebben wat nodig was.

Liefs,
Janneke

P.S. Onlangs bevallen van een meerling en direct advies nodig? Vul hier het formulier in.

LEES OOK: Waarom je met een tweeling niet twee, maar dríe keer zo druk bent