Help! Wat te doen tegen hoofdluis

22.10.2015 04:55

Ik zat ’s ochtends in de trein, op weg naar een interview, toen mijn mobiel het ‘Pling!’ geluidje produceerde. Nieuwe mail. Ik opende mijn mailbox. ‘Constatering hoofdluis’, luidde de kop van de onderwerpregel. ‘Getver’, was mijn eerste gedachte. Direct gevolgd door: ‘Wie zou het kunnen zijn?’ Ja, ik weet het: hoofdluis kan iedereen overkomen. Maar tot toe nu is mijn gezin luisvrij gebleven en dat wil ik graag zo houden.

Ik ken namelijk de verhalen van vriendinnen die bijna nergens meer aan toe kwamen, omdat ze wekenlang de ene na de andere 60 graden was draaiden om die vervloekte beestjes uit te roeien. En de sessies met de venijnige netenkam waaraan ze hun jammerende luizenbolletjes moesten onderwerpen. Net op het moment dat ze dachten ein-de-lijk verlost te zijn van de ellende, zagen ze de gevreesde beweging: een kinderknuistje dat richting het hoofdje ging (Nee. Nee. Néé!). Om daar vervolgens eens lekker met die net te lange nageltjes uitgebreid te gaan zitten krabben. Wat een verschrikking.

LEES OOK: Nieuw: de oplossing tegen luizen.

Opeens voelde ik het overal kriebelen. Ik schrok. Had mijn jongste zich gisteravond niet op het achterhoofd gekrabd? Lichtelijk in paniek appte ik mijn wederhelft dat er hoofdluis was geconstateerd op school. “Fijn, nu heb ik de rest van de dag overal jeuk.” luidde zijn snelle reply. Daar had ik dus niets aan. Hoog tijd voor een luizenoffensief. Ik las alle tips die school had meegestuurd en speurde het internet af. Vervolgens snelde ik naar de dichtstbijzijnde apotheek en sloeg mijn slag. Netenkam? Check. Luizenshampoo? Check. Natuurazijn? Checkerdecheck. Zo, ik was voorbereid. Nog diezelfde middag checkte ik mijn kinderen, die natuurlijk niet stil wilden blijven zitten. Gelukkig veranderde de belofte van een chup a chup lolly de zaak. Maar liefst tien hele minuten verroerden ze zich niet. Eindconclusie: géén luizen. Laten we hopen dat het zo blijft. Maar mochten die kleine fuckers mijn huishouden binnendringen, dan ben ik in ieder geval bewapend en voorbereid.

Het offensief:

  • Heb veel, véél geduld. En dit is waarom:
  • Kam elke dag minstens twee weken lang  met een speciale netenkam het natte haar van je kind (met gewone crèmespoeling erin). Daarnaast kun je het haar ook behandelen met een hoofdluismiddel (te koop bij apotheek of drogist).
  • Gooi die gêne overboord en zoek ervaringsdeskundigen. Inderdaad ja, dat zijn andere ouders die net als jij in hetzelfde schuitje zitten (of hebben gezeten). De beste tips zijn nog altijd viavia.
  • In plaats van speciale middelen kun je ook een mengsel maken van water met natuurazijn plus een beetje crèmespoeling. Maak het mengsel lauwwarm en laat dit ongeveer 1 uur intrekken. De haren daarna plukje voor plukje uitkammen met een netenkam met gaasje.
  • Was al het beddengoed op 60° C en zorg dat ook knuffels worden gewassen op dezelfde temperatuur.
  • of je de kussens op de bank en stoelen goed zuigt is up to you. Volgens het Landelijk Steunpunt Hoofdluis is dit advies ingetrokken. Scheelt weer tijd.
  • Jassen, mutsen en sjaals chemisch reinigen of wassen op 60 graden.
  • Blijf zeker twee weken na het aantreffen van luizen of neten om de dag het haar van je kind kammen.

LEES OOK: 19x Keer gehoord op het schoolplein, zo erg kan het zijn.