Het allerleukste dagje Amsterdam met kinderen (met 14 hoogtepunten!)

22.03.2014 12:00
scheepvaartmuseum

Oké. Dit is wat je deze regenachtige zondag gaat doen. Met het openbaar vervoer naar Amsterdam. Van daaruit loop je langs het water naar wel 14 uitjes op één middag en avond. (En nou niet denken: Ja hallo, Het Scheepvaartmuseum – daar heb ik Me-to-we niet voor nodig. Let op.)

Je gaat nu eerst lekker lang ontbijten, kindjes in pyjama, tv aan, krantje lezen. Dan ga je rond een uur of elf de deur uit. Je neemt de trein, tram, of bus en gaat ermee naar Amsterdam Centraal. Ja, ik weet dat je nooit met de kinderen in de trein, bus of tram zit, en je man wil liever met de auto, maar doe het nou maar, want kinderen vinden dat heel leuk.

Je stapt uit op Amsterdam CS. (Als die man gewonnen heeft, parkeer je in parkeerplaats Westerdok, 100 meter rechts van het Station, voor 10 euro mag je er de hele dag staan).

Het Muizenhuis & het uitzicht
Dan loop je naar het oosten, langs de flats aan het water van de Oosterdokskade, een van de eerste flats is de Bibliotheek. Daar ga je even naar de kelder: de kinderafdeling. Even het Muizenhuis bekijken van Karina Schaapman. Dan neem je de lift helemaal naar boven, daar is de La Place met een waanzinnig uitzicht over Amsterdam. Kopje koffie, of meteen weer door. Vanaf de trappen zie je de voetgangers- en fietsbrug die langs NEMO loopt, (ook leuk leuk maar vandaag lopen we erlangs) eenmaal over de brug zie je het Scheepvaartmuseum al liggen.

Tosti’s, salades & biertjes
Is het nu een uurtje of één? Goed zo. Het Scheepvaartmuseum – ik dacht daarbij aan kapitieinsuniformen en bajonetten achter glas (boring), maar het is er echt geweldig! Rond dit uur staat er een lange rij voor de brasserie, en is het museum uitgestorven. Begin lekker bij het VOC schip, buiten. Waar je in een klein uurtje alle verdiepingen en kamers kan bezoeken – tot de kapiteinshut aan toe. Als je daar klaar bent ga je naar de brasserie voor een lekker late lunch. De rijen zijn dan weg, en serieus: dit is het beste eten dat ik ooit op een kinderuitje heb gegeten. Quiches, salades, biertjes van Brouwerij ’t IJ, en de tosti in walvisvorm is lekker en mooi, maar wel 4,50 euro.

In een walvishart
Dan heb je nog twee kinderafdelingen te gaan: er is er een voor allerkleinsten (1-4 jaar); een rif, alsof je onder water bent, met spiegels en vreemd licht, en kussens waarmee je je als visje kunt verkleden. (Mijn Morris van 2 vond het er eng, maar hij was de enige, de rest stond met de handjes tegen de spiegel te bulderen van het lachen). Na afloop kun je de filmkamer in waar ze met een heel bijzonderen techniek een lief schippersgezinnetje projecteren.

En dan is er nog de walvis, waar je doorheen kan lopen, met een stempelkaart, voor de groteren (4-10). Er is zelfs een ruimte die zo groot is als een walvishart waar ze in rond kunt scharrelen. Voor 8+ is er elke drie kwartier de Zeereis, interactief en spannend! Als jij je nu zo’n beetje verveelt, ga je lekker shoppen, want ze hebben er het allerleukste winkeltje ooit, voor jong en oud (cadeautjes!).

Dan loop je het Kadijksplein op en ga je patatjes eten bij de buren in café Orloff, Indonesische hapjes eten bij Café Kadijk, of heel lekkere Italiaanse hapjes bij A Tavola (wel reserveren). Tien minuten teruglopen naar de auto of trein (misschien zie je wel zon mega cruiseschip liggen!) en voor je weet ben je weer thuis.

Glamour
Als je het laatste onderdeel van eten sneller wilt doen, dan is er onderin de Bibliotheek Vapiano, een heel lekker fastfood pastarestaurant. Als je juist decadenter wilt, dan eindig je met een cocktail + colaatje in de glamour Sky lounge van het Hilton Hotel op de 11e verdieping – vinden de kinderen ook geweldig daar, met dat uitzicht en het supergrote terras!

Veel plezier! En ik denk dat we elkaar tegenkomen!

Je kan ook een week later gaan, eind maart, dan is er een chocoladefestival in het Scheepvaartmuseum.