Het drama van het tandenpoetsen in 6 bedrijven

25.07.2016 00:10

Ik weet niet of het aan mij of mijn kinderen ligt, maar tandenpoetsen heeft bij ons meer weg van een dagelijks terugkerende Griekse tragedie dan van een simpel ritueeltje. Denk worstelingen, bijna tranen en wilde achtervolgingen. Oké, misschien een tikje overdreven, maar smooth gaat het in ieder geval nooit.

Lees ook: Megastress: 9 minuten douchen (als je een baby hebt)

Tandenpoetsen van een peuter/kleuter in 6 bedrijven:

Bedrijf 1
De eerste 0 tot 30 seconden:
Vol goede moed geef ik mijn hartendiefje haar tandenborstel zodat ze zelf alvast kan poetsen en ik daarna het napoetsen voor mijn rekening neem. De kleine snoept de Teletubbies tandpasta eraf, mikt de borstel in de wasbak, rent de badkamer uit en stort zichzelf op de eerste de beste speelgoedjes die ze vinden kan.

Bedrijf 2
30 seconden tot 60 seconden:
Ho ho, zeg ik, nog lief en geduldig, zo makkelijk gaat dat niet, en trek haar naar me toe. Vol goede moed, ondanks de voorgaande 678 keer, vraag ik mijn dochter haar mond open te doen en breng de borstel richting haar mond. Du moment dat de borstel binnen is, bijt ze haar tanden op elkaar. De borstel zit muurvast.

Bedrijf 3
Minuut 1 – 1,5:
‘Doe eens je mond open’, zeg ik, nu al wat ongeduldiger. Op dat moment duwt ze de borstel met haar tong weer naar buiten. Ik zet het door mezelf zo creatief verzonnen tandenpoetslied in.

Bedrijf 4
Minuut 1,5- 2:
Dat hele lied maakt allang geen indruk meer. De tandpasta is inmiddels al lang en breed weer ingeslikt zonder dat er 1 tand is aangeraakt. Zuchtend pers ik nog wat op de borstel en begin mijn pedagogische praatje over suiker, gaatjes en het belang van goed poetsen. Drie seconden lijkt het verhaal in te dalen en krijg ik de kans 2 kiezen te kietelen met de prinsessenborstel.

Bedrijf 5:
2 minuten plus
De kleine wordt afgeleid door een badeend, een zus of de onbedwingbare neiging NU op het bed te moeten springen. Ik zet de achtervolging in, borstel nog in de hand, wat haar alleen maar meer pret oplevert. Ha, een spelletje doen met mama.

Bedrijf 6
3 minuten plus
Weer verdwijnt het borsteltje in het zo goed als ongepoetste mondje. Mijn geduld is bijna op. Hoezo duurt dit zo lang en gaat dit zo moeizaam? Ik leid af door een sticker in het vooruitzicht te stellen. Het boeit weinig.

Slot
Ik maakt nog drie laffe poetsbewegingen maar voel mijn kind alweer worstelen en gooi de borstel voor vanavond in de ring. Morgen gaan we wel weer in reprise.

Bekijk ook onze video Shoppen met een peuter
 

Foto: Thinkstock