Het hartverscheurende verhaal van een weesmeisje van 4

07.07.2016 00:10

We lazen zo’n zielig verhaal over een naamloos meisje van 4, die haar ouders aan Ebola heeft zien sterven. Ze heeft zelfs nog twee weken voor haar moeder proberen te zorgen, maar nu die dood is, is er niemand die voor Sweetie Sweetie – zoals de hulpverleners haar zijn gaan noemen – wil zorgen. 

Lees ook: Superlief. Mega cute. Politie verrast doodzieke kinderen en dat is meer dan geweldig

Dit is het verhaal van Sweetie Sweetie. Een schattig 4-jarig meisje uit Sierra Leone. Een meisje dat geen keus had.
Haar vader was net gestorven aan Ebola. Haar zus ook. En haar moeder was bloed aan het overgeven.
Toen de ambulance de moeder kwam halen, klom Sweetie Sweetie er ook maar in.
De Ebola was al maanden aan het rondrazen in haar huis, en ook al zag het meisje zelf er nog helemaal gezond uit, er was niemand in het dorp die zich over haar wilde ontfermen – zelfs geen familieleden. Omdat ze nergens anders heen kon, klom ze dus maar in die ambulance.
Twee weken lang vertoefde ze daar, in de afgesloten zone, waar alleen ebolapatiënten naar binnen mogen, en waar alle andere mensen enge witte astronautenpakken dragen.

Voor haar moeder zorgen
Toen haar moeder steeds zieker werd, drong Sweetie Sweetie erop aan dat ze haar pillen nam. Ze probeerde haar moeder eten te voeren. Ze waste zelfs de kleren van haar moeder, niet echt heel grondig, maar de verpleegsters vertelden hoe ontroerd ze waren door deze poging.
Ze denken dat Sweetie Sweetie nog geen 4 is. Hulpverleners weten niet eens hoe ze heet, en daarom noemden ze haar maar Sweetie Sweetie.

Verdachte mannen
Toen haar moeder doodging, stond het meisje met enorme bruine staarogen bij het hek van de kliniek. Er was niemand om haar op halen. Meteen verzamelde een groepje verdachte mannen zich rondom Sweetie Sweetie die haar graag wilden hebben.
Ze werd achterop een brommer gezet en naar een kale ruimte gebracht met donkere gangen waardoor ze nu in haar eentje ronddwaalt. Hulpverleners proberen iemand te vinden die voor haar wil zorgen, en Sweetie Sweetie lijkt zich te beseffen dat ze te geef is.
Een paar dagen geleden vroeg ze aan een wildvreemde bezoeker: “Wil jij me hebben?”

Geschuwd door hun eigen omgeving
Het ging al langer niet goed met kinderen in Sierra Leone en omstreken, maar door de Ebola-uitbraak schijnen er zo’n 10.000 kinderen als Sweetie Sweetie rond te zwerven. Kinderen, die door eigen omgeving worden geschuwd vanwege het besmettingsgevaar. Een heel ander verhaal dus dan Aids-weesjes, en kinderen die op vlucht zijn voor oorlog of natuurrampen.

Lees ook: Hysterisch leuke tekeningen over de verrassingen van het ouderschap