Het leed dat A-diploma heet

Marit was er al voor gewaarschuwd door andere moeders: een kind dat zijn A-diploma moet halen is een oefening in geduld.

Geld opslurpende zwemscholen. Pinnige zwemjuffen. Botte leraren. Kinderen met een trauma (docent tegen kind: “En nu ga je kopje onder. Nú!”) IJskoude douches.  Onmogelijke lestijden. Welkom in de wereld van Het Zwemdiploma. Ik ken verhalen van ouders die elke week een huilend kind mee moesten slepen naar zwemles, nadat het van pure zenuwen de gang had ondergekotst. En dat twee jaar lang.

Je begrijpt: ik schoof de zwemlessen zo lang mogelijk voor me uit. Alleen heeft mijn dochter geen zwemangst, maar zwemdrift. Met twee jaar sprong ze, zo vanaf de rand, het zwembad in, ging kopje onder en kwam met een verwonderde blik in haar ogen weer naar boven. En sprong vervolgens nóg tien keer. Alleen maar fijn, natuurlijk.

Lees ook: Leer je kind zwemmen nog voordat het kan kruipen.

Op haar vijfde begon ze met zwemles. De badmeester die bepaalde in welke klas ze mocht starten, bestempelde haar als: ‘watervrij’. Ik dacht: die heeft binnen een half jaar haar diploma. Toegegeven, dat was misschien wat optimistisch ingeschat. Na dik een half jaar zag ik haar nog altijd spelletjes spelen in badje 1. En had ze het wel heel gezellig met twee andere jongetjes uit hetzelfde groepje. Volgens de zwemjuf luisterde mijn dochter niet goed. Een paar maanden later was dezelfde zwemjuf om onduidelijke redenen ontslagen. Iets met nieuwe lesmethodes en het niet opvolgen van veiligheidsvoorschriften. Er kwam een invaldocent die mijn dochter prompt samenvoegde met twee kinderen die nog geen grote teen in het water durfden te steken. Na flink zeuren van mijn kant, werden die kinderen naar een andere klas verplaatst. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder. In januari mag mijn dochter proefzwemmen voor haar A-diploma. Ik kijk er nu al naar uit.

Ook een kind dat binnenkort begint met zwemles? Dit is wat je moet weten:

Woensdagmiddag is het ideale tijdstip voor zwemles. Zeker als de kinderen vroeg uit school zijn en je dus een eindeloos lange middag in het vooruitzicht hebt. Sommige ouders vinden de vrijdagmiddag fijn. Geen idee hoe hun kinderen er aan het einde van de week bijlopen, maar die van mij zijn vaak niet te genieten, want: moe. Ook de zaterdagochtend was voor mij geen optie. Doordeweeks moeten we al zo veel, daarom: in het weekend hoeven we even he-le-maal niets.

Zorg dat je kind zoveel mogelijk watervrij is voordat je begint met zwemles. Water-wat?! Watervrij, ja. Dit betekent dat je kind durft rond te spetteren, kopje onder gaat met open ogen en vanaf de rand het water inspringen. En het allemaal leuk vindt.

Neem minstens twee handdoeken mee naar zwemles. Eén voor net uit het water en één voor in de kleedkamer. Vaak moeten de kinderen vanuit het zwembad zo’n ijskoude gang door richting de douches (of vanaf de douches naar de kleedkamers). Tegen de tijd dat ze arriveren in de kleedkamer is handdoek nummer 1 doorweekt. Beetje zielig als je daarmee een koukleumend kind moet afdrogen.

Zwembaden zijn belachelijk warm. Vies warm. Niet een omgeving waar je in een dikke winterjas met daaronder een wollen coltrui drie kwartier wilt vertoeven.

Zwembaden zijn een prima plek voor een onschuldige flirt. Heb ik me laten vertellen, hè? Op de woensdagmiddag hoef je geen leuke vaders aan de kant te verwachten, want dan zijn de moeders thuis. Maar op zaterdag schijnt het een ander verhaal te zijn. Tjsa, je moet toch wat tijdens die drie kwartier.

Andere moeders vinden zwemles ook de hel. Het afgelopen jaar heb ik werkelijk nog nooit een moeder relaxt de kleedkamer zien binnenkomen. Of zien verlaten. De moeders die wél tevreden zijn over de lessen zijn op één hand te tellen.

Neem nooit je peuter mee naar het proefzwemmen. Te lang. Te saai. Te warm. Of als het niet anders kan: zorg voor een opgeladen Ipad of telefoon met een nieuwe app. Dat moet ‘m minstens een half uur zoet kunnen houden.

Vermijd leggings, skinny jeans en maillots. Wordt niemand blij van. Een kind dat net is afgedroogd en nog nadampt van een warme douche moet je geen strakke kleding willen aantrekken. Dat is gewoon zielig.

Lees ook12 Dingen waar bijna alle ouders tegenop zien.

Geschreven door
More from Marit de Wit

11 Dingen die je NOOIT moet zeggen tegen ouders met slaapgebrek

Tegen een over-over-oververmoeide ouder kun je de volgende dingen beter niet zeggen....
Lees verder