12 dingen waar (bijna) alle ouders tegenop zien

Huishoudelijke taken zijn nooit Femke’s favoriet geweest, maar als je een kind krijgt, verdriedubbelen de niet-zo-heel-leuke dagelijkse klusjes dus mooi wel. Tuurlijk, tuurlijk, het is het allemaal ONTzettend waard, maar laten we eerlijk zijn..we zien allemaal een heel klein beetje op tegen…

 1. Ieniemienie nageltjes knippen (en dan met een zich onder je uitworstelende baby/peuter/kleuter)
  Ik probeer het nagels knippen zolang mogelijk uit te stellen, maar wordt er altijd weer door een juffie op de crèche op gewezen, dat Maxje een ander kindje heeft gekrabt. En dan weet ik: vanavond is het weer feest.
 1. Wassen (qua lichaam)
  Of het nu om het badje, de douche of een washand over zijn gezichtje gaat…schoongemaakt worden vindt Max per definitie stom.
 2. Flesjes uitkoken en afdrogen
  Daar kun je dus hele dagen mee bezig zijn. Al die kleine onderdeeltjes droogmaken (want anders gaan er bacteriën in zitten)…ik werd er helemaal kriegel van.
 3. Schoenen aantrekken
  Nu Max loopt, komt hij de ene dag zelf met zijn schoenen aanzetten (‘aan’, ‘aan’) en de volgende dag ontstaat er een soort judo-gevecht als ik zijn voeten in zijn Adidasjes moet duwen.
 4. Wassen (qua kleding)
  Dat is zo’n onderbelicht ding van het jonge ouderschap: het is niet zo dat je een wasje extra draait…je bent De Hele Dag aan het wassen. Bij baby’s omdat ze alles onderkotsen, bij peuters omdat ze de hele dag in zandbakken lopen te rotzooien en per se naar buiten willen als het regent en dan in plassen gaan liggen rollebollen.
 5. Boodschappen doen
  Vroeger dacht ik bij moeders met peuters in de AH: waarom doe je boodschappen met zo’n krijsend kind? Nu ben ik zelf die moeder en veracht ik mezelf als ik in de supermarkt ben en er ook niet meer uitkom, omdat Max voor het schap met krentenbollen op de vloer is gaan liggen.
 6. Autorijden
  Een kind in een autostoeltje zetten, terwijl hij zich helemaal stijf houdt, is al geen pretje, maar als hij vervolgens zijn fles naar je hoofd gooit, terwijl jij je focus op de weg probeert te houden, ben je helemaal over de rooie.
 7. Een zetpil inbrengen
  Als baby kon Max een zetpil heel goed verdragen, maar tegenwoordig als hij koorts heeft, wacht ik liever totdat het zakt dan dat ik probeer om een zetpil erin te drukken, want hij duwt hem gewoon terug. Eigenwijs monster.
 8. Tandenpoetsen
  Als ik Max’ tanden ook maar aan probeer te raken met een borstel, begint hij al te schreeuwen: ‘Neeee, neeeee, neee’. Ik ben altijd bang dat de bovenbuurman denkt dat ik een kindermolesteerder ben.
 9. Luiers verschonen
  Sinds Max kan staan, wil hij ook staan tijdens het verschonen. En als ik hem dan neerleg, schopt hij zo hard dat ik Reinier er bij moet roepen. Samen houden we hem dan in de houtgreep en jassen die luier erom.
 10. Zwemles
  Het schijnt onvermijdelijk te zijn, dus het komt er echt aan: DAT JE TWEE JAAR LANG JE HALVE ZATERDAG AAN DE RAND VAN EEN ZWEMBAD MOET DOORBRENGEN!

Maar zoals ik zei: verder… is het genieten

Geschreven door
More from Femke Sterken

Als je man ‘doorslaapt’ wanneer de baby huilt

Slaap is een mega-groot ding in de eerste maanden na de geboorte...
Lees verder