Hoe je je huis schoon krijgt (met een peuter over de vloer)

schoonmaken met baby
Voordat Femke een kind kreeg, had ze een schoonmaakster. Maar toen ze, vanwege Max, vier dagen ging werken, dacht ze: ‘Ik ga het lekker zelf doen. Stuk goedkoper.’ Maar het is wel megalastig om de boel een beetje netjes te krijgen met een peuter over de vloer. Want: tijdgebrek. Zo los je het op!

1. Grijp ieder slaapje aan
Zodra ik Max in bed heb gelegd, trek ik een stofzuiger uit de kast en ga in sneltreinvaart het huis door. Als ik dit namelijk doe wanneer hij wakker is, gebruikt hij de stofzuiger als loopwagen en duurt het uren. Als je een beetje haast maakt, kun je in het slaapuurtje stof afnemen, zuigen, dweilen en een was opvouwen. Ga niet zitten, want dan sta je niet meer op.

2. Ruim meteen weer op wat je gebruikt hebt
Als ik niet uitkijk is mijn huis binnen de korte keren een grote vuilnishoop. Overal vuile kleren, bakjes met ingedroogde fruithapjes, geopende make-up doosjes, billendoekjes… Momenteel probeer ik de dingen één voor één te doen en de boel tijdens de activiteit ook weer op te ruimen. Dus: als ik ’s ochtends Max een bak Brinta geef dan zet ik het bakje daarna niet meer op het aanrecht, maar was ik het meteen af. Of: wanneer ik mijn haar föhn laat ik de föhn niet op mijn kaptafel liggen, maar rol ik em daarna meteen op en leg ‘m weer in de la.

3. Probeer niet alles in één keer te doen
Ik heb een hekel aan schoonmaken en opruimen, dus áls ik er aan begin wil ik ook alles in één keer doen en er zo snel mogelijk klaar mee zijn. Dit is een grote valkuil voor jonge moeders, want je baby (peuter) kan zichzelf niet zo lang alleen vermaken en gaat blèren. Probeer je schoonmaakbezigheden eens uit te smeren over meerdere blokjes tijd. Je kunt in tien minuten de vingers van keukenkastjes afkrijgen en daarna weer een rammelaar voor het gezicht van je baby houden.

4. Ruim op (en haal een doekje over een tafel) voordat je naar bed gaat
Oké, de helft van de week ben ik te uitgeput om ’s avonds kopjes naar de keuken te brengen en ze ook nog af te wassen, maar als ik dat wel doe, word ik een stuk relaxter wakker. Weinig vervelender dan de dag te beginnen in de rotzooi. Voor ik ga slapen, rennen Reinier en ik tegenwoordig even snel het huis door, we pleuren de speelgoedauto’s in een doos, wassen wat af, vouwen een wasje op en halen een doekje over een tafel. Och, dat slaapt zo fijn!

5. Vraag om hulp
Laatst bedacht ik hoe relaxed mijn ouders het vroeger hadden. Mijn vader werkte, mijn moeder zorgde voor ons, hield het huis schoon en schoof vader een prakkie voor als hij uit zijn werk kwam… heerlijk. Reinier en ik werken allebei zo ongeveer fulltime, maar daarnaast moet ook het huishouden, het koken en al die andere dingen gebeuren. Daarom heb ik besloten dat ik me niet langer schuldig voel als ik hulp (van bijvoorbeeld mijn schoonouders) accepteer. Of zelfs vraag. Soms zitten we er even doorheen en bellen we schoonmama op: ‘Wil jij Max ophalen?’ In zo’n middag kunnen wij even schoonmaken en boodschappen doen en op adem komen.

6. Multitask!
Ik ben daar best goed in, al zeg ik het zelf. Wanneer ik ’s avonds mijn tanden sta te poetsen, pak ik meteen een doekje en maak de wastafel schoon. Of als ik een urenlang gesprek met een vriendin voer, probeer ik ondertussen de boekenkast stofvrij te maken. Bedenk gewoon eens welke dingen je makkelijk kunt combineren. Als er genoeg te doen is in huis is het gewoon niet heel handig om languit op de bank te gaan liggen terwijl je aan de telefoon hangt! (tenminste: als je niet op een vuilnisbelt wilt leven!)

7. Huur (toch maar weer) een schoonmaakster in
Als je één keer per week iemand je huis grondig laat schoonmaken, dan hoef je het zelf alleen maar bij te houden met een keertje extra stofzuigen en een lapje over de tafel. Ik zit er zelf heel hard over te twijfelen om toch weer een schoonmaakmevrouw te zoeken. Als zij komt terwijl ik aan het werk ben en Max op de opvang, heb ik helemaal nergens last van en kom ik in ieder geval één keer per week thuis in een blinkend huis. Hoe heerlijk.

 

Foto: Thinkstock

Geschreven door
More from Renske

Hoe je erachter komt dat iemand GEEN temperamentvol kind heeft

Soms wordt Femke er weer even aan herinnerd dat niet alle kinderen...
Lees verder

2 Comments

  • Lieve Femke, je bent een vrouw naar mijn hart. Ik houd ook van schoon. Mijn tip, geheel vrijblijvend uiteraard: NEEM ALS DE WIEDERWEERGA WEER EEN WERKSTER. XX

  • “1. Grijp ieder slaapje aan
    Zodra ik Max in bed heb gelegd, trek ik een stofzuiger uit de kast en ga in sneltreinvaart het huis door. Als ik dit namelijk doe wanneer hij wakker is, gebruikt hij de stofzuiger als loopwagen en duurt het uren. Als je een beetje haast maakt, kun je in het slaapuurtje stof afnemen, zuigen, dweilen en een was opvouwen. Ga niet zitten, want dan sta je niet meer op.”

    Ja. Grijp ieder slaapje aan. Om te rústen. Bij te komen. Even wat voor jezelf te doen, iemand te bellen, een hobby op te pakken of een kop thee te drinken. Als je elk slaapje een uur gaat lopen poetsen verzeker je jezelf ervan op den duur uit te putten. Met twee of meer kinderen kom je trouwens ook in dat slaapuurtje aan weinig huishoudelijks meer toe. Beter blije mensen in een wat rommelig huis dan een uitgeputte vrouw in een net huis.

Comments are closed.