Uitslapen? Zo houd je je kind bezig terwijl je dat probeert (succes…)

23.03.2019 00:10

Soms gaat Femke de kroeg in, vloeit de wijn rijkelijk en wordt het ver na twaalven. Maar helaas, toen Max nog een peuter was hield hij daar de volgende ochtend geen rekening mee. Wat te doen? Femke heeft inmiddels een heel arsenaal aan bezigheden bedacht waarmee je als moeder nog een beetje kan soezen, terwijl je peuter zich vermaakt.

Lees ook: Dingen die ouders met liefde op zouden geven voor een nacht doorslapen

Gelukkig is het over het algemeen zo dat mijn man Reinier op katerochtenden de zorg voor Max op zich neemt. Soms moet hij echter in het weekend werken en dan ben ik de sjaak. Ik snap nog steeds niet waarom kinderen niet uitslapen. Hoelaat ik Max ook naar bed breng… die innerlijke klok is zo sterk: zeven uur is zeven uur. En soms zelfs half zeven. Maar nooit half tien. Ik weet dat mijn hierna volgende tips geen blijk geven van verantwoord ouderschap, maar af en toe mag de opvoeding wel even vanuit de losse pols, vind ik.

1. De verboden pannenlade
Max heeft een enorme mand met speelgoed, maar natuurlijk vindt hij het het allerleukst om te spelen met dingen die geen speelgoed zijn: alle pannen uit de pannenlade, de boeken uit de boekenkast en mijn tas. Op een brakke ochtend laat ik hem dit allemaal doen. Zonder tien keer ‘Max, neeee!’ te roepen. Soms zoek ik een kartonnen doos waarin ik heel veel troepjes gooi. Vindt hij fantastisch. (Tijd gedood: minstens 20 minuten)

2. De kledingkast
Frutten met shirts, je verstoppen onder een kussensloop, een peuter houdt daar van. Als ik lui ben, laat ik gewoon de deur van één kast open en laat Max daar de hele boel uittrekken. Normaliter vind ik het idee dat ik het allemaal weer moet opruimen vreselijk, maar omdat ik zo blij ben dat mijn kind zich vermaakt, terwijl ik nog een beetje kan wegdoezelen, maakt dit me allemaal niks uit. Als ik Reinier lief aankijk, doet hij het soms ’s avonds voor me! (Tijd gedood: hopelijk zo’n 15 minuten)

3. Een hut bouwen
Hiervoor moet je zelf heel even in de benen, maar kinderen (zelfs de hele kleintjes) vinden dit fantastisch. Bouw van de kussens van de bank en een plaid een kleine hut en ga erin liggen. Grote kans dat je kind de hele tijd op je zal springen, maar je ligt tenminste even. (Tijd gedood: meestal maar 5 minuten)

4.  Bal gooien
Max vindt het heerlijk om als hondje behandeld te worden. Hij kan onafgebroken achter een bal aan rennen als ik die bal maar gooi. En dat kan liggend. Als hij de bal maar terugbrengt, Maar dat doet hij, omdat het spelletje anders afgelopen is. (Tijd gedood: 10 minuten)

5. iPad
Begin de dag niet met filmpjes, want dan heeft een peuter nog zoveel energie dat ie na vier minuten uitgekeken is. Als je hem al een uur actief hebt weten te houden, kun je hem even bij je op de bank trekken en filmpjes op kindertube.nl kijken. Mijn favoriet is tegenwoordig: Maya de bij. Maar er zijn ook geweldige apps voor de kleintjes. (Tijd gedood: soms wel 30 minuten).

Lees ook: Mijlpalen waar je bij je tweede (derde, vierde) kind niet zo op zit te wachten.