Hoe je je kind (en jezelf) het best beschermt tegen de zon

23.06.2017 10:16

Femke was nooit zo van het insmeren tegen zonnebrand. Ze verbrandde eigenlijk nooit en ze dacht dat ze minder snel bruin werd als ze een hoge factor op haar huid zou smeren. Sinds ze moeder is, is ze zich eigenlijk pas goed gaan verdiepen in hoe je je kind en jezelf het best beschermt…en ze stuitte op een heleboel dingen waarvan ze geen idee had.

Ik heb een dikke huid. Tenminste, dat zei mijn moeder vroeger altijd tegen me. Ik verbrandde zelden en daarom vond ik het ook nooit nodig om me in te smeren. Ik word heel langzaam bruin en dacht dat ik mijn bruiningsproces zou vertragen als ik ook nog eens zonnebrandcrème op mijn huid zou smeren. Maar toen ik voor het eerst met mijn kind de zon in moest, ging ik er toch iets anders tegenaan kijken.

Op de een of andere manier wil je je kind beter beschermen dan je jezelf beschermt. Ik ging googelen wat ik het best kon doen en stuitte op een krantenartikel waaruit bleek dat Nederlanders zich superslecht insmeren om verbranding tegen te gaan en dat in ons land bizar veel huidkanker voorkomt. Daarom had mijn zoon de eerste twee zomers een uv-pakje met lange mouwen en lange pijpjes aan. En een zonnehoedje op. Ik was heel erg geschrokken van dat bericht. Inmiddels is hij vier en draagt hij gewoon een zwembroek, maar ik zorg er altijd voor dat hij goed ingesmeerd is, met een hoge factor van het merk P20.  Dat zachte huidje is zo kwetsbaar: het mag echt niks overkomen.

Er waren namelijk nogal wat dingen waarvan ik totaal geen weet had. Zoals…

 • het aantal gevallen huidkanker was in 2000 nog 21.000, in 2014 steeg dat naar 50.000 en naar verwachting zal het in 2020 op 75000 liggen
 • Je wordt niet minder snel bruin als je een hoge factor smeert. Het duurt alleen langer totdat je verbrandt.
 • Je kunt het best tussen 12 en 15 uur in de schaduw blijven
 • 95 procent van de zonnestraling bestaat uit UVA. Deze straling veroorzaakt vroegtijdige veroudering, rimpels, huidkanker en oogschade
 • De meeste zonnebrandcrèmes beschermen alleen tegen UVB en niet tegen UVA. Het merk P20 beschermt tegen beide, zelfs een hogere UVA bescherming dan verplicht is.
 • 5 procent van de zonstraling veroorzaakt verbranding, huidkanker, vroegtijdige veroudering en oogschade.
 • De factor (SPF) die je nodig hebt ligt aan je huidtype: een donkere huid heeft een minder hoge factor nodig dan een lichte huid
 • Factor 30 betekent dat je 30 keer langer in de zon kunt zijn dan zonder een product
 • Na factor 15 is er geen groot verschil meer tussen de verschillende factoren: SPF15: 93.3% bescherming. SPF30: 96.6% bescherming, SPF50: 98.8% bescherming
 • Factor 50 beschermt je niet een hele dag in de zon: het advies is om meerdere keren per dag te smeren. Door zweet of water is zonnebrandcrème er snel weer af. P20 is een uitzonderlijk zonbeschermingsproduct dat wel tot 10 uur beschermt, maar nog steeds is het belangrijk dat je de algemene zonadviezen (niet te lang in de zon, in de schaduw blijven tussen 12 en 15) volgt. P20 is ook hoog waterbestendig.
 • Ook achter glas kun je verbranden. UV-A straling gaat door glas, dus je moet ook smeren als je de hele dag in de auto zit op de autoroute de soleil
 • We smeren ons consequent met te weinig zonnebrandcrème in, wees er maar kwistig mee. Je moet twee milligram per vierkante centimeter huid gebruiken om de aangegeven factor van het product te halen.
 • In de schaduw van een parasol moet je gewoon smeren.
 • Er is eigenlijk weinig verschil tussen zonnebrandcrème voor kinderen en volwassenen.

Bij nader inzien ben ik toch ook een beetje onverstandig met mijn eigen huid omgegaan, dus mezelf vergeet ik ook niet meer. Gelukkig heeft P20 een zonnebrandcrème die door het hele gezin gebruikt kan worden. Dus Max en ik kunnen gewoon dezelfde gebruiken. De zonnebrandcrème van P20 hoef je maar 1x in de 10 uur op te smeren, zelfs wanneer je hebt gezwommen of in de schaduw hebt gezeten. Wel lekker makkelijk: voor je het strand op gaat helemaal vol smeren en jij en je kind zijn klaar voor de hele dag. Alhoewel het insmeren zelf natuurlijk wel af en toe de hel is…

Dit artikel is geschreven in samenwerking met P20, maar de inhoud is 100% van ons. P20 heeft zonnebrandcrèmes met een spf van 20 tot 50. Ga voor meer informatie naar www.p20.nl.

 Lees hier meer over ons advertentiebeleid.