Hoe meer tijd je doorbrengt met je kind, hoe gelukkiger het is? Nee dus!

02.05.2015 08:15

Verrassend! Uit een groot, Amerikaans onderzoek blijkt dat het aantal uren die ouders met hun kinderen doorbrengen, er niet voor zorgen dat een kind zich beter ontwikkelt. Wat wel invloed heeft, is de kwaliteit van de tijd. (Hou dus maar op met je schuldig te voelen, werkende ouders!!!)

In het grootschalige onderzoek (uit de VS) werd gekeken naar de prestaties van kinderen, hun gedrag en emotionele welzijn. Heeft de hoeveelheid tijd die ouders met hun kinderen doorbrengen invloed op deze drie factoren? De uitkomst was opmerkelijk: de hoeveelheid tijd die ouders spenderen met hun kinderen tussen 3 en 11 jaar oud, heeft vrijwel geen relatie op hoe kinderen zich ontwikkelen.

LEES OOK… Knip en plak ellende: waarom ik geen knutselmoeder ben

Kwaliteit boven kwantiteit
Dit wil niet zeggen dat het niet belangrijk is om tijd door te brengen met je kinderen, maar de kwantiteit van die tijd heeft geen invloed en kwaliteit wel. ‘Ik hoop dat dit onderzoek de zorgen van ouders of ze genoeg tijd met hun kinderen doorbrengen vermindert’, zegt Melissa Milkie, socioloog aan de universiteit van Toronto en één van de onderzoekers.  De onderzoeksresultaten laten zelfs zien dat moeders die zoveel mogelijk tijd besteden aan hun kinderen, het tegenovergestelde effect kunnen bereiken van wat ze willen. Bezorgde, gestreste moeders die continu bij hun kinderen zijn, kunnen ervoor zorgen dat hun kinderen gedrags- en emotionele problemen ontwikkelen en ook bijvoorbeeld lagere rekenprestaties.

PS Voor pubers is het trouwens wel belangrijk dat ze veel tijd doorbrengen met pa en ma. Meer weten over dit onderzoek? Klik dan hier.

Lees ook: Mantelmama mijn kind heeft (n)iets