Hoe overleef je de achterbank? Tips voor vermaak zonder WiFi

13.07.2016 00:10
achterbank

Fijn hoor, die iPad die we tegenwoordig hebben, maar vaak leidt het tot frustraties want ER ZIT GEEN WIFI OP!!! Dus in de auto ben je weer aangewezen op old school spelletjes en vermaak. Dit zijn onze tips. En als het niet werkt, kun je ze nog altijd een slaappil geven (grapje – hoewel het schijnt dat in die reispilletjes een slaapspul zit!).

Lees ook: “Maaam, ik verveel me…” Hartstikke goed!

Spelletjes voor in de auto
Soms is het hardstikke gezellig om met z’n allen een spelletje te doen in de auto, jeweetwel, zonder Ipad.

  • Wie ben ik? Dit spelletje is ideaal voor in de auto met iets oudere kinderen. Om de beurt neemt iemand een bekend figuur in gedachte, denk bijvoorbeeld aan Nijntje, Jan Smit of Prinses Maxima, waarna de rest door middel van vragen moet ontdekken wie het is. Het mogen alleen vragen zijn die met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden zijn. Dus: ‘Woon je in Nederland?’ of ‘Ben je een zanger?’ Diegene die het raad, mag de volgende bedenken.
  • Wie lacht is af! Bewaar dit spelletje tot de meligheid een beetje begint toe te slaan (waarschijnlijk ergens op een tolweg). Omstebeurt wordt iemand aangewezen die niet mag lachen. De rest van de auto probeert zo goed mogelijk diegene aan het lachen te krijgen met moppen, rare geluiden en gekke gezichten. Vermaak gegarandeerd.
  • Autobingo! Het vergt een klein beetje voorbereiding, maar autobingo is heel leuk. Maak van te voren kaarten met daarop afbeeldingen die je onderweg kunt tegenkomen, zoals een caravan, paard en stoplicht. Verdeel de kaarten onder de kinderen. De eerste die alle afbeeldingen heeft gezien, heeft gewonnen. Verschillende bingokaarten zijn te vinden op internet, om er een te downloaden en uit te printen, klik hier. Ben je helemaal in een fröbel-mood? Plastificeer ze dan ook even, dan kan je ze steeds opnieuw gebruiken.
  • Tekenen op de ramen! Dit mag natuurlijk normaal helemaal niet, en daarom is het juist zo leuk. Met afwasbare stiften (denk aan whiteboard stiften) kun je de tekeningen met een vochtig doekje verwijderen en de kinderen vinden het prachtig dat ze iets mogen wat normaal verboden is.
  • Kleur bekennen! Iemand noemt een kleur, en wie het eerste tien dingen (of twintig) in die kleur gespot heeft wint.
  • Wie kan het langst stil zijn? Dit is de beste, sowieso! Als je dit spelletje een beetje goed brengt, gaat dit je heel veel welverdiende rust opleveren.

Verrassingszak voor onderweg
Dit is ondertussen een klassieker, maar het werkt écht. Mits je kinderen niet al te jong zijn (onder de anderhalf zijn ze nou eenmaal niet langer dan 20 seconden geïnteresseerd in wat dan ook). Bereid van te voren een grote zak voor met allemaal kleine ingepakte verrassingen erin. Dit kan een spelletjes zijn, een boekje, kleurplaten, potloden, een gezonde snack, noem maar op. Stel vaste tijden (bijvoorbeeld elk uur) waarop een nieuw kadootje gepakt kan worden (als ze zich lief gedragen). Zo blijven er nieuwe dingen komen, en zijn ze niet na een half uur al uitgespeeeld met alles.

Laat je kinderen een tijdje voorin zitten
Als je een geschikt kinderzitje hebt en je kindje veilig voorin kan zitten, en jij zelf niet supermisselijk wordt op de achterbank, is dit echt een supergoede tip. Laat je kinderen om de beurt voorin zitten. Zo voorkom je dat ze elkaar de hersens inslaan en hebben ze de aandacht even ergens anders. Diegene voorin vermaakt zich prima met naar buiten kijken (en op een volwassenen-plaats zitten) terwijl je je kind op de achterbank makkelijker aandacht kan geven.

Voorlezen
Als je dit kan in de auto (zonder wagenziek te worden) dan werkt het supergoed om af en toe een stukje voor te lezen. De kinderen kunnen dan lekker rustig luisteren. Wordt je hier wel wagenziek van? Er zijn ook verschillende cd’s met luisterverhalen voor kinderen, of audioboeken. Ben je heel dedicated? Dan kan je ook zelf van te voren wat voorleesverhaaltjes opnemen en voor ze afspelen.

Neem elektronica mee waar je WiFi voor nodig hebt
Ipod’s, gameboys, Ipads, vooral voor wat oudere kinderen (boven de 6/7) is dit toch wel heel fijn. Zo kunnen ze zichzelf vermaken. Met een ipod kunnen ze muziek luisteren, of bijvoorbeeld een audioboek (ik heb zo’n tien jaar geleden een complete rit naar Oostenrijk doorgebracht met de voorgelezen versie van ‘Harry Potter en de geheime kamer’, ik schijn zo stil te zijn geweest dat m’n ouders af en toe checkten of ik nog leefde). Daarnaast is een nintendo DS (mits goede accu) of een Ipad met spelletjes waarvoor je geen WiFi nodig hebt ook super.

Boeken en films
Niet zo fijn voor kinderen die snel wagenziek worden, maar als je kinderen hier geen last van hebben kan dit super zijn. Neem een boek mee voor de wat oudere kinderen, of zet een paar films op de Ipad. Fijn als ze een beetje beginnen te jengelen.

Lees ook: Wat je nooit zou zeggen tegen je kind. (En wat dan toch uit je mond komt).