Hoe overleef je de supermarkt met een peuter?

20.09.2015 05:00

Boodschappen doen met een peuter – er zijn moeders die van minder klotsende oksels zouden krijgen. Marit weet er alles van. Maar inmiddels draait ze haar hand er niet meer voor om. Dit zijn haar tips.

1. Neem de kinderwagen mee
Zo handig als je haast hebt en je peuter niet even kunt dumpen bij de buurvrouw. Er past namelijk vaak meer in dan je denkt. Kind? Check. Handtas? Check? Boodschappen? Check. Dan: kind vastsnoeren and off you go…

LEES OOK: 12 gedachten die moeders hebben als ze met hun kind(eren) in de supermarkt zijn

2. Of gebruik een supermarktkarretje
De meeste peuters vinden het echt da bomb om in een wagentje te zitten. Maak daar gebruik van. Zet je kind in het zitje, duw een liga in zijn knuistjes en je hebt er de eerst komende 10 minuten geen omkijken meer naar. Precies genoeg om je boodschappenlijstje af te werken. Nadeel van dit transportmiddel is wel dat je ze niet vast kunt binden en ze dus achterover je kar in kunnen klimmen als je even niet oplet.

3. Vermijd de snoepafdeling
Weet wat je wilt kopen en waar je het kunt vinden, ken de short cuts – scheelt enorm veel gedoe. Een keer onverwacht met een peuter op de snoepafdeling belanden en je weet: dit nóóit meer. Zie je kind met net ontdekte eigen wil maar eens zonder schop- en krijsscène weg te krijgen bij de rijen felgekleurd snoep.

4. Als je iets lekkers koopt: camoufleer het
Gooi geen lekkere dingen (ijsjes, koekjes, snoepjes) in je kar als ze kijken, want dat MOET DIE ZAK NU OPEN ANDERS HOUD IK NIET MEER OP MET GILLEN! Verstop het onder je jas, onder de spinazie, desnoods in je bh (als dat past), maar maak het onzichtbaar want ze zijn reteslim en ze zien alles.

5. Neem iets lekkers mee
Iets lekkers meenemen voor je peuter, betekent afleiding. En afleiding betekent: een kans op “rustig” boodschappen doen. Een soepstengel is zo op. Een krentenbol vergt al iets meer uitdaging voor een tweejarige. Direct inzetten, of wachten totdat de nood echt hoog is.

6. Ga vroeg in de ochtend
Vermijd spitsuren. Even lekker met je kind in de wagen door de supermarkt cruisen is er rond een uurtje of 18.00 niet bij. Het lijkt wel of iedereen binnen een straal van 5 kilometer heeft besloten om rond dit tijdstip boodschappen te doen. Bovendien is de kans groot dat junior hongerig, dan wel moe is. Of allebei. Juist dan beland je in de verkeerde rij voor de kassa. Kom je tot de ontdekking dat je portemonnee nog thuis ligt. En kondigt je kind zonder luier, want net zindelijk, aan dat-ie moet poepen. En wel nú.

7. In geval van nood I: beloof
Dreigt peuter halverwege de route over te gaan op een serieuze supermarktscène en heb je alles (lees: negeren, sussen, boos worden) geprobeerd? Een ijsje beloven doet wonderen. Net zoals een sessie op de je smartphone, of een cadeautje.

LEES OOK: Waarom je als kersverse moeder nooit met zware boodschappen moet zeulen

8. In geval van nood II: dreig
Zie hierboven, maar draai het om. Als je nu niet stopt met krijsen krijg je nóóit meer een ijsje, de smartphone of een cadeautje. Werkt (bijna) altijd.

Succes!