Hoe overleef je kerst met een peuter?

25.12.2021 18:00

Kerstmis the most wonderful time of the year? Mwah. Doorgaans betekent kerst vooral een hoop stress. Helemaal met een peuter. Wanhoop niet. Met onderstaande tips kom je een heel eind.

Shop zoveel mogelijk kerstcadeaus online. Even gezellig met een peuter de laatste inkopen doen? Yeah right. Cadeautjes kopen zo vlak voor de feestdagen betekent per definitie stress. Tel daar een nukkige peuter bij op en je kunt het drama al bijna uittekenen. (Gillende peuter, jij met rood hoofd en klotsende oksels, starende blikken). Bespaar jezelf een hoop ellende en shop online.

Bestel eten bij de traiteur. In een vlaag van verstandsverbijstering geroepen dat jij dit jaar het kerstdiner wel even zou fixen? En denk je nu: What was I thinking?! Geen paniek. Schakel de traiteur in. Bestel zijn meest chique gerechten. Gooi de verpakking weg. En voilà daar is je vijf gangen diner.

Laat los. Dit is je mantra voor de komende kerstdagen. Ja, ook als jouw peuter al na 10 minuten zijn peperdure kerstoutfit onderkotst. Het damasten tafelkleed – met daarop jouw dure servies – van de tafel trekt. Of die ene tante een fikse lel verkoopt. Adem in, adem uit.

Plaats cadeaus pas op het allerlaatste moment onder de boom. Je kunt natuurlijk de wilskracht van je peuter testen door een paar dagen voor kerstmis cadeaus onder de boom neer te leggen (want dat staat zo gezellig).  Maar geloof ons: de kans dat die pakjes overleven tot kerstavond is vrijwel nihil. Een cadeau zien, betekent voor een peuter, een cadeau uitpakken. Niet straks. Niet later. Maar nú.

Zorg voor een uitgeruste peuter. Een uitgeruste peuter, is een blije peuter. En die wil je tijdens de kerst. Want een overprikkelde en – vermoeide peuter? Niet te doen zeg. Heb je een lange rit voor de boeg? Plan als het even kan de autorit tijdens de uren dat je kind normaal gesproken slaapt.

Beperk zoetigheid. Klinkt belerend, maar echt, je hebt geen idee hoeveel zoetigheid die kinderen naar binnen werken tijdens de feestdagen. De helft van de tijd zie je het namelijk niet. Denk aan opa en oma die hun kleinkind volproppen met mierzoete kerststol, terwijl jij in de keuken kokkerelt. Die ene oudtante die geen moment voor bij laat gaan om haar favoriete neefje van banketstaaf te voorzien. En dan vergeten we voor het gemak nog even al die keren dat jouw spruit ongezien alle chocoladekransjes uit de kerstboom jat.

Fijne kerst – zonder al te veel peuterdrama’s!

Lees ook: Deze ontroerende kerstreclame bevat een belangrijke boodschap voor ouders

Foto: Thinkstock