Hoe snel vitamines verliezen uit vers geperste sapjes

23.01.2015 12:14

Cleome’s zoontje (2) krijgt vaak een smoothie om zijn slechte eetgewoontes te compenseren. Maar daar doet hij dan een hele dag over. Zitten er dan nog wel vitamines in?

Mijn zoontje Olle is een enorm slechte groente-eter. Hij maakt mij serieus blij als er een sliertje groen naar binnen gaat dat hij niet heeft opgemerkt tussen de pasta. Daarom heb ik vaak de behoefte om versgeperste sap of smoothies voor hem te maken, in de hoop dat hij zo toch wat vitamines binnenkrijgt. Maar omdat hij ook een slechte drinker is, gaat er soms wel een dag overheen voordat zijn sapje op is. Altijd als ik hem zo’n lekker versgeperst sapje voorschotel vraag ik mij af: vervliegen de vitaminen uit versgeperst sap? Hoe snel?  Blijven er geen vitamines meer over na een tijdje? Wij legden deze vraag voor aan onze voedingsvraagbaak Kyra de Vreeze.

Kyra de Vreeze: “Inderdaad! Wanneer je een appel opensnijdt en laat liggen zie je al snel dat deze bruin wordt. Dit is een reactie op de blootstelling aan zuurstof in de lucht. Het is als het ware een ‘roest proces’. Dit proces noemen we oxideren en hoe langer we dit laten duren, hoe minder spijsverteringsenzymen en vitaminen de sap bevat. Je kan het sapje daarom het beste binnen 20 minuten drinken. Is dit praktisch gezien niet mogelijk? Giet je sap dan direct na het maken in een afsluitbare luchtdichte pot. Vul de pot goed vol (laat 1 mm ruimte over) zodat er heel weinig zuurstof bij kan. Sluit af, bewaar in de koelkast en drink direct nadat je het uit de koelkast hebt gehaald en liefst dezelfde dag nog op.”

Oké, er is dus nog hoop dat mijn zoontje enige vitamines binnenkrijgt. Er zítten nog vitamines in het versgeperste sapje vlak na het persen. Maar mijn zoontje zal sneller moeten leren drinken…

 

Bij het voVEGGIE-KIDZ-COVEReden van ons kinderen lopen we dagelijks tegen heel veel vragen aan. Wat zijn nou gezonde vetten? Zijn die E-nummers nu echt zo slecht? Wat zijn alternatieven voor witte suiker? De blog en het gelijknamige boek Veggie Kidz is voor ouders die hun kinderen verantwoord willen voeden. Veggie Kidz laat zien dat gezond eten met je kinderen helemaal niet moeilijk, maar vooral heel leuk is. Je vindt er naast antwoorden op de vele voedingsvragen veel smakelijke (vegetarische) recepten voor alle eetmomenten van de dag.

Kijk voor meer recepten op https://www.veggiekidz.nl