Hoe vies is het? Dit zijn de ergste bacteriemomenten voor kinderen

09.03.2019 00:10

Leven met kleine kinderen betekent dat je heel veel vieze dingen tegenkomt. Maar niet alle dingen die heel vies lijken, zijn dat ook echt. En zo zijn er ook onschuldig lijkende dingen die dus wél heel vies blijken. Barbara sloeg bijna achterover toen ze hoorde wat dus het aller-vieste is dat je kan doen. (Jullie hebben het ook gedaan!!!).

Oh-My. Het is echt grappig, hoe ik sommige dingen echt helemaal verkeerd blijk aan te pakken. Want ik vond een top-artikel op een site met allemaal grote situaties waarin ik mezelf meteen enorm herkende.

LEES OOK: Hilarisch! De waarheid over poepluiers (echt, je mag t vies vinden)

• Dat je kind een tuitbeker vindt in de auto, eruit drinkt en je niet meer weet hoe lang die er al ligt? (schuldig, gelukkig zat er water in…)

• Een drolletje in het bad (twee keer per jaar?)

• Een kind verschonen op een openbaar toilet (wekelijks?).

• Een speen laten vallen (dagelijks!).

Maar weet je wat wel het vieste is dat je kan doen? iets dat elke moeder weleens gedaan heeft? Een gevallen speen in je MOND schoonmaken! Daar zitten de meeste bacteriën van de wereld ongeveer! Vergeet die ouwe stinkhond van de buren, vergeet poepen in bad – jouw eigen mond is het ergste wat je kind kan overkomen!

Ach, een beetje smerigheid is goed voor de weerstand, toch? Hm. Niet helemaal waar, blijkt. Deze site heeft het grondig uitgezocht, wetenschappelijke studies gevonden en een microbioloog gesproken die alles weet over dagelijkse bacterieën – en dit zijn de feiten, eindelijk op een rij:

• Hoe vies is het….

als je kind in het bad heeft geplast of gepoept?

De feiten:
In urine zitten geen bacteriën, dus plassen in bad is helemaal niet erg, ook niet als de kinderen slokjes van het water nemen. (Gelukkig maar, want hoe vaak zal dat wel niet voorkomen?). Poepen in bad daarentegen is heel erg vies, maar… ook niet erg. Zo zegt een arts het: “Alle bacteriën die daarin zitten heeft je kind toch al in zijn of haar ingewanden, dus over ziek worden hoef je je geen zorgen te maken. Je moet je hooguit zorgen maken over de poep van een ander in bad.”
Het kan wel kwaad als je kindje open wonden heeft, bijvoorbeeld veroorzaakt door eczeem, dan kan er een infectie in zitten. En natuurlijk als er nog een kind in bad zit, dat de poep inslikt. Klinkt onwaarschijnlijk, maar dat is het geval met wel meer dingen, weten ouders van jonge kinderen: niets is onmogelijk.

Wat je moet doen:
Als die poep dan richting je badeendje drijft, hoef je het bad echt niet meteen als een gek met chloor te gaan schrobben. Je haalt de drol eruit, laat het water eruit lopen, maakt het bad en je kind gewoon schoon met een flinke hoeveelheid warm sop.
Trouwens is het voldoende om eens per week je bad schoon te maken, of eerder als het vies oogt.

• Hoe vies is het….

als een hond het gezicht van je baby likt?

De feiten:
De allersmerigste mond – en degene waar je het meest waarschijnlijk een infectie van krijgt – is de mond van een mens! De hond kan hooguit de bacterie campylobacter overdragen aan het kind, en dan krijgt-ie diarree, maar dat is zeer onwaarschijnlijk, schijnt.
Alleen als een hond zo dicht bij je baby is, kan-ie dus ook gaan bijten. Kinderen maken nou eenmaal onverwachte bewegingen, en je weet nooit hoe een hond daarop reageert.

Wat je moet doen:
Je hoeft dus niets te doen, maar je gaat zeker het gezichtje willen schoonmaken. Een billendoekje is dan dus prima.

• Hoe vies is het…

als ik drinken meer dan drie dagen in een tuitbeker laat zitten?

De feiten:
De kans dat je kind er ziek van wordt, is erg klein als je het maar in de koelkast bewaart. Appelsap dat een week in de auto heeft gelegen is verschrikkelijk vies! Maar echt: het kan geen kwaad. Behalve als er melk in zat… Dat bederft heel snel.

Wat je moet doen:
Behalve af en toe je autovloer controleren op rondzwervende tuitflesjes? Niks. Ja, zet ze gewoon in de koelkast na drinken dan gaat het echt wel de hele dag mee.

• Hoe vies is het…

als de speen op de straat valt en ik deze met mijn mond weer schoonmaak?

De feiten:
Dat is dus het vieste dat je kunt doen! Jouw mond zit vol bacteriën waar je baby ziek van kan worden! Veel meer dan er op de grond liggen! Die wil je echt niet in je baby’s mond hebben.

Wat je moet doen:
Je moet ze eigenlijk schoonmaken, met een beetje sop. En dus zou je een schone speen bij je moeten hebben. Maar ja… Als je die niet bij je hebt, er is geen kraan in de buurt, en de vloer zag er niet HEEL vies uit, kun je dus nog beter ervoor kiezen om de speen weer aan de baby te geven, dan hem te besmetten met jouw bacteriële huishouding.

• Hoe vies is het…

als je kind van een tafeltje van een kinderstoel eet in een restaurant?

De feiten:
Dat is dus heel erg goor! Er zijn studies naar gedaan, en dat is een van de plekken met de meeste bacteriën. Ze worden slecht of niet schoongemaakt, en heel erg veel gebruikt. Ze zijn zelfs viezer dan wc-brillen. En is zelfs E coli op aangetroffen, waar je voedselvergiftiging van krijgt.

Wat je kunt doen:
Tja. Eigenlijk moet je desinfecterende doekjes meenemen dus. Of de bediening roepen. Maar wat er allemaal in de schoonmaakdoekjes van serveersters zit, en dus op de tafel in dat restaurant, wil je écht niet weten!

• Hoe vies is het…

als je vieze spuugdoekjes een week lang in je tas laat slingeren en blijft gebruiken?

De feiten:
Het is niet erg! Het zijn wederom de bacteriën die de baby al in zich heeft.
Het wordt een beetje anders als het vochtig is, en er veel melk op zit, en je het lang genoeg met je meedraagt om de bacterie staphylococcus aureus te ontwikkelen, die een huidinfectie kan veroorzaken, maar dit is niet erg waarschijnlijk.

Wat je kunt doen:
Even inspecteren en zoeken naar een schoon stukje… Zit die er niet meer op? Niks aan de hand dus!

• Hoe vies is het….

als ze in de zandbak spelen?

De feiten:
Wat denk je zelf? Ongeveer even goor als een zandkasteel bouwen van kattenbakkorrels – en dan hebben we het dus over gebruikte! Katten poepen erin! Dat is wat ze doen. En kattenpoep bevat parasieten. En daar kunnen ze aarsmaden van krijgen. Ja: wormpjes.

Wat je kunt doen:
Zoek sowieso een zandbak die ’s nachts wordt afgesloten. En laat ze daarnaast veel hun handen wassen, zeker meteen na afloop. En stop ze die avond echt goed in bad, maak ook de nagels even extra schoon. Echt….!

• Hoe vies is het…

als ze niet voor het eten hun handen wassen?

De feiten:
Zie de zandbak. Kinderen komen in situaties waar het vies is. Ze komen echt in aanraking met resten poep. Op school, op de crèche. Je weet niet waar ze geweest zijn. Als ze hun ogen, neus of mond aanraken besmetten ze zichzelf mogelijk.

Wat je kunt doen:
Helaas: laat ze dus toch maar echt maar vanaf nu hun handen wassen voor het eten. Zeker ’s avonds. En jij ook….?!

• Hoe vies is het….

om neusdruppels te gebruiken voor meerdere kinderen?

De feiten:
Euh.. HEEL ERG VIES! Je kut natuurlijk denken: ze zijn allebei ziek, dus ze hebben last van hetzelfde virus, maar in het ziekenhuis als kinderen gestest worden op virussen, blijken ze vaak meerder virussen te hebben, waarvan er maar een echt actief is. Zo kan je ene kind het andere dus besmetten met iets dat zich nog niet heeft geopenbaard.

Wat je kunt doen:
Koop er twee! Maar in acute gevallen kun je het uiteinde heel goed wassen met afwasmiddel – of doe het tuitje in de afwasmachine.

• Hoe vies is het…

om je kind te verschonen op een publieke verschoningstafel onderweg?

De feiten:
Viezer dan dat wordt het niet. Als ze op de crèche niet na elke verschoning de commode goed reinigen, hebben ze binnen no time een uitbraak van een ziekte. In publieke ruimtes worden ze niet vaker dan eens per dag schoongemaakt. Als je mazzel hebt.

Wat je kunt doen:
Je moet eigenlijk echt zelf doeken meenemen, of van die wegwerpdingen voor onderweg. Als je met de auto bent, of ergens buiten, leg ze dan liever nog in het gras dan op een publieke wc. Of gebruik je achterbank. Alles beter dan zo’n tafel. Heb je geen doek of matje bij je en moet het toch daar? Kijk of er iets van schoonmaakmiddel is waarmee je het kussen kunt schoonmaken. En anders zit er niks anders op dan handen wassen, je kind ’s avonds goed in bad stoppen en bidden.

(Met dank aan: Parenting.com)

LEES OOK: Deze foto’s bewijzen maar weer eens hoe vies kinderen soms kunnen zijn.