Hoe zorg je ervoor dat je kind sowieso bij de psycholoog terecht komt

perfecte moeder
Om de ellende voor te zijn kun je als moeder het best alvast een psycholoog boeken als je nog zwanger bent. Want wanneer je kind puber is, zal hij onvermijdelijk tegen je gillen dat het ALLEMAAL jouw schuld is. Daarom. Gestoord worden ze toch van je, dus een schepje er bovenop kan geen kwaad.

Hoe krijg ik mijn kind gek?

 • Het is geheim!
  Natuurlijk kan dit alleen maar als je meerdere kinderen hebt. Vertel elk kind dat hij of zij je lieveling is en dat je meer van hem houdt. Druk alle kinderen op het hart dat het een geheim is. Een kind wil helemaal niet horen dat je net zoveel van zijn broertjes en zusjes houdt als van hem. Waarschuw je kind dat de anderen het nooit uit mogen vinden, omdat ze er kapot aan zouden gaan. (Op je begrafenis zal het hét onderwerp van de dag zijn!)
 • Rare lijstjes zijn leuk!
  Laat die boodschappenlijstjes op de koelkast maar achterwege…weet je wat je moet doen? Een lijst maken van alle dingen die je had kunnen worden als je geen moeder was geweest! Een buikdanseres, een rijke plastisch chirurg, een rondneukende filmster in Hollywood. Of je kunt opschrijven welke hobby’s je op hebt moeten geven: naar de film, drinken tot 7 uur ’s ochtends, piano spelen. Als je deze lijstjes goed in het zicht van je kinderen hangt, zorg je ervoor dat ze zich zo schuldig voelen dat ze misschien één van deze dromen voor JOU waar zullen maken (en dan kom je toch nog in Hollywood terecht)
 • Een dagboek (zonder slot) op een plek die voor het grijpen is!
  Schrijf in het dagboek dat ………..(naam van je kind) nooit mag weten dat hij eigenlijk de liefdesbaby van Sinterklaas is en dat als ……(naam van kind) zich goed gedraagt hij altijd alles zal krijgen wat hij aan Sinterklaas vraagt.
 • Je mag standaard-zinnen gebruiken!
  Zeg bij alles: ‘We zullen zien!’ Vraagt je kind: ‘Mam, mag ik een ijsje?’ ‘We zullen zien!’ of ‘Mam, gaan wij volgend jaar ook skieën?’ ‘We zullen zien’. Dit is eigenlijk gewoon heel opvoedkundig, want we leven nu eenmaal niet in een zwart/wit, ja/nee wereld. Het is een ‘we zullen zien-maatschappij’…zo houd je kind hoop. Ook een goeie is: ‘Omdat ik het zeg’ Voor kinderen zijn dit soort uitingen zo frustrerend dat ze wel haast willen maken om op te groeien en dezelfde zinnen bij hun kinderen te gebruiken.
 • You can ring my bell
  Heb je nog ergens een oude fietsbel liggen, geef dat ding aan je kind en zeg hem het ding te gebruiken als hij je nodig heeft. Je kunt dit doen wanneer je kind ziek is en het langzamerhand ook in het gewone leven introduceren. Het verlost je van het eeuwige gekrijs door het huis: ‘Mammmaaaaaaa!!!!!’ En, als je het zat bent, kun je die bel afpakken en zeggen: ‘Wie denk je dat ik ben? Je bediende???’
 • Kunst
  Alles wat je kind schildert/tekent/knutselt op de basisschool is natuurlijk geweldig en fantastisch en zoooo knap. Dus je lijst het in en hangt het maar op en wijst al je vrienden en bekenden op het enorme talent van je oogappel. Maar wanneer de oogappeltjes naar de middelbare school gaan, pleur je de hele boel in de prullenbak. Mochten de bloedjes beginnen te gillen, zeg je dat je er foto’s van hebt genomen met je iPhone (ookal is dat niet waar).

(Grapje….)

 

Foto: Thinkstock

Geschreven door
More from Femke Sterken

Waarom we vanavond écht geen seks kunnen hebben (alle excuses op een rij!)

Alle onderzoeken wijzen het uit: in de drukke levens van jonge ouders...
Lees verder