Verrassing! Vinca kreeg een nakomertje – en dit is daar zo leuk aan

Het zat niet in de planning, maar gebeurde toch: zes jaar na wat Vinca’s laatste zwangerschap had moeten zijn, kwam er nog een klein meisje bij. Even schrikken, maar wat bleek het een aanwinst voor het gezin! 

Op mijn 41e werd ik verrast met een cadeauzwangerschap. Alsof het zo moest zijn kreeg ik, zélf nakomer in ons gezin, ook een nakomertje. Even schakelen, weer een baby, want we hadden dat echt afgesloten. En eigenlijk was ik serieus het meeste over baby’s weer vergeten. Daarnaast waren we ons leven echt anders aan het inrichten met groter wordende kinderen; meer werken, misschien binnenkort een verre reis maken. Helaas, het ging voor weer even op de schop. Nu we helemaal geland zijn is het vooral een groot feest, en niet alleen voor mama, ook voor de rest van het gezin.

LEES OOK: 35 Dingen die je denkt tijdens het eerste trimester van je zwangerschap.

Wat zo leuk is aan een nakomertje:

1. Een nakomer is enorm gezellig! Iedereen wordt blij als ze (’s morgens!!) begint te kirren vanuit haar bed. Het is letterlijk knokken wie haar uit bed mag halen.

2. Het is leerzaam. Nummer 1 en 2 kunnen flesjes geven als de beste, zijn enorm zorgzaam en hebben gigantisch veel geduld met hun kleine zusje.

3. OMG wat is ze schattig! Dat waren we dus gewoon alweer vergeten, zo snoezig als baby’s kunnen zijn.
4. Je kunt alles wat je ‘fout’ deed bij de anderen nu goed doen.

5. Je kunt alles wat je ‘goed’ deed bij de anderen nu lekker tegendraads anders doen. We noemen haar soms onze ‘verpestbaby’. Omdat zij bijvoorbeeld veel eerder dan de anderen aan ijsjes, snoepjes en friet zat.

6. Nakomertjes leren enorm snel. Ze kijkt alles af van grote broer en zus. Alhoewel ik ook verhalen ken van jongste telgen/nakomers die daar lui van worden en alles voor zich láten doen. (ook weer enorm grappig eigenlijk)

7. Nakomertjes zijn vaak enorm flexibel. Natuurlijk is ze een ‘sleepbaby’, want ze moet overal mee naartoe en zich vaak aanpassen aan de agenda van haar oudere broer en zus. Dit doet ze echter met gemak. Ongelofelijk waar ze allemaal kan slapen en hoe rekbaar haar geduld is.

8. Nakomertjes houden je als ouders jong. Alhoewel je als ‘oudere’ moeder misschien soms iets sneller tegen je fysieke grenzen aanloopt, blijf je wel langer in een ‘jonge’ wereld hangen. Ik riep als opstandige puber regelmatig tegen mijn ouders dat ze dankzij mij zo jeugdig en vitaal bleven.

9. Je maakt de babytijd bewuster mee. Het lijkt alsof je bij een nakomer veel meer kunt genieten. Het kan ook zijn dat het komt omdat ik door de ouderdom alles van die anderen alweer vergeten ben.

10. Je maakt je niet meer zo druk. Been there, done that, I have seen worse…

11. Je kunt opnieuw hélemaal losgaan met leuke kleertjes kopen!!!

12. Hoera een lege zolder! Alle spullen waar ze uitgegroeid zijn kunnen linea recta de deur uit. Dag onhandige box! Adieu wipstoel! Doei zakken vol kleertjes.

LEES OOK: 9x Totaal in shock toen mijn tweede kind kwam.

Geschreven door
More from Vinca van Kalsbeek

Als je kinderen eindeloos ruzie maken – Vinca wordt er knettergek van

Vinca’s kinderen staan regelmaat als kemphanen tegenover elkaar. Ze weet dat het...
Lees verder