Hoeveel gezonds kan er in één pan? In deze ‘Chili con Veggie’ héél veel!

26.02.2016 04:55
chili con veggie Chili Con veggie

Het blijft een eeuwige strijd: zorgen dat je kind voldoende eet. En dan het liefst niet alleen patat met appelmoes en spaghetti bolo, zodat er ook nog écht wat gezonds in dat kleine lijfje komt. Dit recept is om te smullen, dus deze zorgen zijn nu verleden tijd. 

Deze ‘Chili con Veggie’ is – zoals de naam al doet vermoeden – zonder vlees, maar alle stoffen die je nodig hebt zoals eiwitten, (gezonde) koolhydraten, b-vitaminen, vezels, ijzer & andere mineralen zijn in ruime mate aanwezig. Geen zorgen dus dat jij of je kind wat te kort komt, dit is een pan bomvol vitaminen!

De ingrediëntenlijst:
– 1 rode paprika (in blokjes gesneden)                                                      – 2 theelepels chilipoeder
– 1 groene paprika (in blokjes gesneden)                                                  – 2 theelepels oregano
– 2 blikken tomatenblokjes (of 4 vleestomaten fijn snijden)                –  1,5 liter groentebouillon
– 1 wortel (in blokjes gesneden)                                                                  –  4 teentjes knoflook
– 1 ui (fijngehakt)                                                                                           –  zout
– 200 gram gedroogde rode linzen                                                            –  peper
– blikje mais                                                                                                    –  theelepel kaneel
– blik kidneybonen                                                                                        –  2 theelepels komijn
– blik witte bonen                                                                                          – 2 theelepels paprika poeder
– 1 prei (in ringen gesneden)

Aan de kook:
Dit recept is het lekkerste als je het een dag eerder maakt! Dan kunnen alle smaken lekker intrekken. 
1.
Laat het bouillonblokje vast oplossen in 1,5 liter heet water.
2. Bak de ui, knoflook, prei en wortel een paar minuten in wat olijfolie. Voeg, wanneer de ui glazig wordt de gesneden paprika en de zout en peper toe.
3. Voeg nu de bouillon toe en de twee blikken tomatenblokjes (incl vocht!) en breng langzaam aan de kook.
4. Wanneer het begint te pruttelen voeg je alle kruiden en de gedroogde linzen toe.  Laat dit 10 minuten even zo staan, maar roer wel af en toe.
5. Giet ondertussen de mais, de kidney bonen en de witte bonen af. Na 10 minuten gooi je dit er ook bij in de pan.
6. Klaar! Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en gooi je kind ondertussen vast onder de douche. Het is nu alleen een kwestie van de linzen gaar laten worden en de smaken laten intrekken. Na een uur kun je de pan van het vuur halen,  en morgen is het tijd om te genieten!

Lekker met rijst, of een vers afgebakken stokbrood om te dopen!

Heb je nou typisch zo’n kind die niet houdt van ‘stukjes’, schep dan een beetje uit de pan en gooi dit in de blender of haal er een staafmixer doorheen. Dan blijft er alleen een rode saus over, maar heb je toch allé vitamines. En rode saus werkt altijd!

Maak ook eens: ovenfrietjes van zoete aardappel.