In IJsland is Downsyndroom bijna uitgestorven (slechts 2 kinderen per jaar worden ermee geboren)

10.07.2019 04:55
In IJsland is Downsyndroom bijna uitgestorven (slechts 2 kinderen per jaar worden ermee geboren)

Terwijl in andere landen kinderen en volwassenen met het syndroom van Down steeds zichtbaarder worden, zijn ze in IJsland zo goed als verdwenen. Uit een studie van CBS News blijkt dat daar slechts 2 kinderen per jaar worden geboren die lijden aan het syndroom van Down. Dit nieuws heeft geleid tot een verhit debat.

LEES OOK: Een ‘Downloze samenleving’, waarom zouden we dat eigenlijk niet willen?

Sinds 2000 krijgen zwangere IJslandse vrouwen een prenatale screening aangeboden, waarmee problemen met de foetus gedetecteerd kunnen worden – waaronder het syndroom van Down. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de VS, waar ongeveer 67% van de vrouwen haar zwangerschap beëindigt als het kind Down blijkt te hebben, laat bijna 100% van de IJslandse vrouwen haar ongeboren kind weghalen als het de diagnose Down krijgt. Hierdoor zijn kinderen met het syndroom van Down daar heel zeldzaam. Zoals genetisch onderzoekers Kari Stefensson tegen CBS zei: “Ik geloof dat we het syndroom van Down zo goed als hebben uitgeroeid in onze maatschappij.”

De reacties op de reportage van CBS zijn wisselend. Sommige mensen prijzen de wijdverbreide beschikbaarheid van tests in IJsland, waardoor alle zwangere vrouwen zich kunnen laten testen, en Downsyndroom steeds minder vaak voorkomt. Maar er zijn ook mensen die het dalende aantal kinderen dat geboren wordt met Down helemaal niet positief vinden, en zelfs kwalijk of eng, zoals onderstaande reacties laten zien.

Wat vind jij? Is het een goede zaak dat Downsyndroom minder vaak voorkomt, of moeten we geen volledige maakbaarheid willen nastreven?

Zie hieronder het volledige item van CBS over de situatie in IJsland.
Bron: Boredpanda

Lees ook: Deze moeder verwacht een baby met Down. Ze schreef een brief. Dit is wat ze terug kreeg