LEES OOK: Een ‘Downloze samenleving’, waarom zouden we dat eigenlijk niet willen?
Sinds 2000 krijgen zwangere IJslandse vrouwen een prenatale screening aangeboden, waarmee problemen met de foetus gedetecteerd kunnen worden – waaronder het syndroom van Down. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de VS, waar ongeveer 67% van de vrouwen haar zwangerschap beëindigt als het kind Down blijkt te hebben, laat bijna 100% van de IJslandse vrouwen haar ongeboren kind weghalen als het de diagnose Down krijgt. Hierdoor zijn kinderen met het syndroom van Down daar heel zeldzaam. Zoals genetisch onderzoekers Kari Stefensson tegen CBS zei: “Ik geloof dat we het syndroom van Down zo goed als hebben uitgeroeid in onze maatschappij.”
De reacties op de reportage van CBS zijn wisselend. Sommige mensen prijzen de wijdverbreide beschikbaarheid van tests in IJsland, waardoor alle zwangere vrouwen zich kunnen laten testen, en Downsyndroom steeds minder vaak voorkomt. Maar er zijn ook mensen die het dalende aantal kinderen dat geboren wordt met Down helemaal niet positief vinden, en zelfs kwalijk of eng, zoals onderstaande reacties laten zien.
Wat vind jij? Is het een goede zaak dat Downsyndroom minder vaak voorkomt, of moeten we geen volledige maakbaarheid willen nastreven?
Zie hieronder het volledige item van CBS over de situatie in IJsland.
Bron: Boredpanda
Lees ook: Deze moeder verwacht een baby met Down. Ze schreef een brief. Dit is wat ze terug kreeg
Sanne (28) woont samen met haar vriend en heeft nog geen kinderen. Die wil ze voorlopig ook nog niet, maar door haar werk bij Me to We komt ze in ieder geval zeer goed beslagen ten ijs als het zover is.