“Het beste vriendje van mijn zoon heeft een slechte invloed op hem, wat moet ik doen?”

26.01.2023 07:00
vriendje slechte invloed

Nathalie (37) heeft een zoon van 6 jaar. Hij doet het goed op school en heeft veel vriendjes. Alleen heeft hij nu een beste vriendje, waar Nathalie niet zo blij mee is. Ze vindt dat zijn beste vriendje een slechte invloed heeft op haar zoon en ziet eigenlijk liever niet dat ze met elkaar spelen. Het liefst zou ze haar zoon willen verbieden nog met hem om te gaan. Maar, kan ze dat wel maken?

Lees ook: Waarom ik het doodeng vind als er vriendjes komen spelen

Nathalie: “Mijn Tom is een heel lief kind. Altijd geweest ook. Niet zo’n branieschoppertje als je bij sommige jongetjes weleens ziet. Toen hij naar school ging had hij al snel een paar leuke vriendjes waar hij veel mee optrok. Maar nu is er een nieuw jongetje in de klas gekomen die hij superinteressant vindt. En dat is nou juist zo’n machootje met een grote mond. Tom vindt hem waanzinnig stoer en loopt erg achter hem aan. Met als gevolg dat hij het gedrag begint te kopiëren. Mijn zachtaardige, makkelijke zoon, is opeens een soort binkie met een grote mond geworden. Thuis wordt hij steeds brutaler en de juf zegt ook dat hij in de klas slechter luistert. Het is duidelijk dat dat door zijn nieuwe vriendje komt.

Toms vriendje komt ook weleens hier spelen. Dan is het net alsof het huis ontploft. Binnen de kortste keren wordt al het speelgoed overhoop getrokken en ze doen eigenlijk alleen maar vechtspelletjes. Ik vind het maar agressief gedoe en heb dat eigenlijk liever niet. Daarnaast is dat vriendje ook nog eens brutaal tegen mij. Hij eist limonade en snoep en als ik dat niet wil geven, zegt hij tegen Tom dat hij wel een heel stomme moeder heeft. Ik ben niet gediend van dat soort gedrag en ik wil ook niet dat Tom het idee krijgt dat hij zich zo mag gedragen tegen mij, laat staan tegen andere mensen.

Het liefst zou ik tegen Tom zeggen dat ik niet meer wil dat hij met dit jongetje speelt. Maar ik voel me daar wel bezwaard over, want in principe bepaal ik natuurlijk niet wie zijn vriendjes zijn. Ik ben alleen bang dat er van mijn lieve jongetje weinig overblijft als hij zich zo aan dit kereltje blijft optrekken. Ik zie hem veel liever weer met zijn oude vriendjes spelen.”

Lees ook: 11 Dingen die ik heb geleerd van het opvoeden van een jongetje.