Interessant! In hoeverre MAKEN we jongens jongens en meisjes meisjes?

08.10.2018 04:50
Laten wij onze speelgoedkeuze afhangen van het geslacht van ons kind?

Over het algemeen denken we van onszelf dat we ons niet te veel proberen te laten beïnvloeden door het geslacht van ons kind. Onze dochters mogen best met autootjes spelen, en onze zoons met knuffels slapen en met poppen spelen. Maar dit filmpje van de BBC laat zien dat we onderbewust misschien toch meer bevooroordeeld zijn dan we dachten. 

In dit experiment worden wisselen twee kinderen van kleding, zodat het jongetje een meisje lijkt en andersom. Vervolgens worden ze tussen allerlei speelgoed gezet, en wordt er een vrijwilliger gevonden om met de baby’s te spelen. Tegen deze vrijwilliger wordt bij het meisje gezegd dat het een jongetje is, en andersom.

Lees ook: Fotografe maakt prachtige foto’ van haar zoontje dat graag jurken draagt.

Vervolgens zie je dat de volwassenen automatisch verschillende speelgoed gaan aanbieden aan verschillende kinderen. De baby waarvan ze denken dat het een meisje is proberen ze vooral te interesseren in zacht, knuffelachtig speelgoed, terwijl ze het jongetje vooral technisch speelgoed aanbieden, zoals puzzels, robots en een auto. Achteraf wordt de volwassenen vertelt dat de baby’s een ander geslacht hebben dan hen was voorgespiegeld. De reacties zijn stuk voor stuk verbaasd. Pas op dat moment realiseren de volwassenen zich dat ze hun keuze voor welk speelgoed ze de kinderen aanbieden toch sterk hebben laten afhangen van het geslacht dat ze dachten dat de baby had.

Dit is interessant, omdat het nieuw licht werpt op de veronderstelling dat jongens bijvoorbeeld een beter ontwikkeld ruimtelijk inzicht hebben en betere hand-oogcoördinatie. Eerder werd gedacht dat dit misschien evolutionair bepaald was, omdat het vroeger de taak was van de man om te ‘jagen’. Maar als je dit filmpje zo ziet zou het ook te maken kunnen hebben met de mogelijkheden die kinderen op vroege leeftijd krijgen om deze vaardigheden te ontwikkelen. Als jongetjes al op jonge leeftijd speelgoed aangeboden krijgen waarmee ze hun fysieke vaardigheden trainen, terwijl meisjes vooral zachte doekjes en poppen krijgen, dan is het misschien niet zo vreemd dat bij jongens op latere leeftijd deze vaardigheden beter ontwikkeld zijn.

In ieder geval een interessant filmpje om te zien:

(Bron: BBC)

Lees ook: Dit zijn de échte verschillen tussen jongens en meisjes.