Is suiker de as van het kwaad? En nog meer prangende vragen beantwoord

23.06.2018 04:55

Natuurlijk weet Franke wel dat ze haar kinderen beter een sperzieboon kan voeren dan een zak patat. Maar soms weet ze het niet zo goed. Is melk gezond? Moet je roomboter smeren of margarine? Nou kijk, en voor dat soort wazige vragen is er nu Wegwijs in de voedingsjungle.  

LEES OOK: Biologische voeding voor je baby, moet dat nou echt?

Ik probeer mijn kinderen gezond eten te geven. Natuurlijk lukt dat niet altijd, want dat zou het leven ook maar doodsaai maken, maar ik wil ze graag een goede basis meegeven dus ben ik fanatiek met groenten, staat de fruitschaal prominent in beeld en ontbreekt er bij ons thuis een frituurpan en snoepla. Snoepen doen Puk (6) en Olle (3) heus wel, maar liever een Raketje dan een Magnum, als het even kan.

Maar hoe ik ook vertrouw op mijn boerenverstand, soms heb ik werkelijk idee meer wat goed is en wat niet. Zie ik enge filmpjes op Facebook voorbij komen over hoe plastic en slecht margarine is. Heb ik geen idee of ik elke dag een vers potje moet koken of dat iets gemaakt met een pakje vol E-nummers ook best kan. Ook heb ik geen idee hoeveel een peuter nou zou moeten eten op een dag (want serieus, er zijn dagen bij dat Olle het dubbele eet van wat ik naar binnen schuif, alleen weegt hij 16 kilo en ik… eh… ietsje meer). Op al die prangende vragen geeft Wegwijs in de jungle een helder antwoord. Het boek is geschreven door twee voedingsdeskundigen en er is meegelezen door voedingswetenschappers, kinderartsen, opvoedkundigen, een jeugdarts, tandarts, levensmiddelentechnoloog en kinderdiëtist. Kortom, een heleboel mensen die er allemaal veel meer verstand van hebben dan ik. Het boek staat, voorzien van mooie tekeningen overigens, vol praktisch advies en makkelijke recepten.

Zo wordt er onder andere het volgende allemaal in besproken:

* Hoe je dat doet met borstvoeding en flesvoeding
* De eerste hapjes: wanneer, hoeveel, wat voor hapjes?
* Over naar vast voedsel: hoe dan en wat?
* Hoe zit het nou met E-nummers, vet, suiker?
* Hoeveel moet je kind nou eigenlijk eten – op elke leeftijd
* Hoe houd je het gezellig aan tafel?
* Ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes: welk brood en beleg, warm eten, maar ook koken uit een pakje
* Drinken: hoeveel en wat? Tussendoortjes
* Tips en tricks

Kortom, best handig om te hebben en af en toe door te bladeren als je het even niet meer weet.

 

Wegwijs in de voedingsjungle,
Michelle van Roost, Manon van Eijsden,
€20, Uitgeverij Kosmos