Je wist niet dat het bestaat: deze baby heeft ‘onkambaar haar syndroom’

25.06.2018 04:55
Je wist niet dat het bestaat: deze baby heeft 'onkambaar haar syndroom'

Het haar van de 18 maanden oude Taylor McGowan staat rechtovereind, en is met geen kam, borstel of haarproduct te temmen. Taylor lijdt namelijk aan het uncombable hair syndrome: oftewel onkambaar haar. 

Deze aandoening is uitermate zeldzaam, er zijn maar ongeveer 100 gevallen bekend op de hele wereld. Het is het gevolg van overerving van twee kopieën van een genmutatie – dus zowel de vader als de moeder moet deze mutatie hebben – die de vorm van de haarschacht aantast. Het resultaat is heel dun, rechtovereindstaand haar. Fun fact: er is een heel beroemd ‘slachtoffer’ van het uncombable hair syndrome: Albert Einstein had het namelijk ook.

Cara McGowan, Taylors moeder, zegt in een interview met Buzzfeed: ‘Haar haar zit er geweldig uit, ze is net een kleine mini-Einstein. Het staat helemaal overeind. We kunnen haar haar wel in een staartje doen, maar dit staat dan rechtop op haar hoofd. We hebben al verschillende producten geprobeerd, maar niks kan het temmen.’ Omdat het haar zo fijn is kan het makkelijk beschadigd raken door elastiekjes en haarproducten, proberen Taylors ouders sowieso zo min mogelijk producten te gebruiken.

Het viel Cara en haar man voor het eerst op dat het haar van hun dochter anders was dan dat van andere kinderen toen ze ongeveer 6 maanden oud was. Ze dachten eerst dat het dunne, lichte haar dat ze vanaf haar geboorte had op een gegeven moment zou uitvallen, en plaats zou maken voor ‘echt’ haar. Toen dit echter niet gebeurde suggereerde een vriend van hun dat Taylor misschien wel ‘onkambaar’ haar had, en lieten Taylor en haar man hun bloed testen. Ze bleken allebei inderdaad de genmutatie te dragen, die het syndroom veroorzaakt. Zelf hebben ze beiden bruin, normaal haar.

Of Taylors haar haar hele leven onkambaar blijft is niet duidelijk. Het kan ook dat naarmate ze ouder wordt, ze eroverheen zal groeien. Haar ouders willen haar in iedereen geval laten opgroeien met het idee dat het haar juist bijzonder maakt. De foto’s zijn in ieder geval vooral heel schattig.


Bron: Buzzfeed / Facebook

LEES OOK: Bizar! Deze vrouw is in haar eentje een tweeling