Kinderen & water: dit zijn de 7 meest gemaakte fouten

Velen van ons gaan de komende weken weer met kleine kinderen aan de rand van een zwembad zitten! Daarom nog even weer scherp op een rij welke fouten de meeste ouders maken.

Ik las een paar jaar geleden in de LINDA. een paar interviews met vrouwen wiens kind was verdronken. Het was zo indringend. Een vrouw was even in de keuken bezig, keek steeds het raam uit, zag haar kindje daar spelen. Toen ze even een pan pakte keek ze weer, kindje weg, metéén naar buiten gerend en ja hoor: kindje dood in het zwembad.
Dat kan dus gewoon!
Ik werd gék toen ik dat las.

Dus even weer op scherp, mensen, want het is doodsoorzaak nummer één bij kleine kinderen. Dit zijn de meest gemaakte fouten door ouders:

1.
De mogelijkheden van je kind overschatten
Ach, je kind is sterk, en redt zich uit meest onmogelijke situaties. Hij kan goed lopen. Dus als hij in het water valt, dan krabbelt hij wel even richting kant terwijl ik eraan kom. Niet dus! Ik heb Felix eens als 2-jarig het water in zien vallen: hij veranderde in een pop, met een heel erg zwaar hoofd en zonk ineens richting bodem. Doodeng gezicht.

2.
Als er een kind verdrinkt, zie je dat wel
Je denkt: ze gaan gillen of spartelen, maar het enge is dat ze helemaal stil en geruisloos het water in zinken zonder van zich te laten horen. Ze doen hun ogen dicht en vertrekken.

3.
Denken dat je echt wel even een minuutje weg kan
Dit lijkt natuurlijk logisch, maar soms moet je even naar de wc/de telefoon opnemen/een glas water pakken. Dit duurt allemaal nog geen minuut. In een minuut kan toch niks gebeuren? Het gaat echt veel sneller dan je denkt. Dus ik neem Morris gewoon even mee, voor de zekerheid. (Ook al gaat-ie dan heel irritant de wc-rol leegtrekken…. Zucht.)

4.
Ervan uitgaan dat iemand anders wel even oppast
Als je even wegsneakt om naar de wc of koelkast te lopen, ga er dan echt niet vanuit dat de andere aanwezige ouders even opletten. Misschien willen zij ook net op dat moment even weg, en is er niemand bij ze. Of ze verdrinken in stilte. Draag dus altijd met een belachelijke overdrevenheid de taak van badmeester over.

5.
Vertrouwen op zwembandjes

Natuurlijk is het voor jonge kinderen veiliger om met zwembandjes rond te lopen, maar ze zinken nog steeds.  En wat dacht je van stromingen in rivieren, poelen en de zee? Die kunnen verraderlijk zijn, en zwembandjes (of ander opblaasspeelgoed) kunnen hierbij juist zorgen dat je kindje eerder wordt meegenomen door stromingen of de wind. Blijf dus altijd dicht in de buurt, ook als hij zijn bandjes omheeft.

6.
Als je kind zoek is, eerst zoeken op de plekken waar je hem verwacht
je kijkt even weg en zoef… je kind is verdwenen. je neigt ernaar om eerst te gaan kijken waar je kind normaal speelt, maar het is natuurlijk veel beter om eerst te checken of je kind niet in het water ligt, hoe neurotisch dat ook lijkt. Echt, elke minuut telt!

7.
Het zwembad vergeten omdat je er een stuk vanaf zit of het avond is
Als je lekker in te tuin de bbq aan zet, wijntje erbij (niet geheel ondenkbaar), het zwembad is toch een stuk verderop, in een ander deel van de tuin. Dat zijn de gevaarlijkste momenten. Je bent even in gesprek, terwijl je kleintje op zoek gaat naar een speeltje – dan ben je zo een paar minuten verder voor je ontdekt dat je kind weg is. Brrrrr.

Veel succes jongens!

Lees ook: Leer je kindje zwemmen, nog voor het kan kruipen!

Geschreven door
More from Barbara van Erp

Waarom die Samsung wasmachine met dat luikje dus echt heel handig is

Ken je dat? Dat je een hele dag hebt om lekker op...
Lees verder

15 Comments

 • Waarom wachten totdat je kind 4 jaar is om te leren zwemmen?? Overlevingszwemmen vanaf 6 maanden oud bij Geboren Zwemmers! Overlevingszwemmen, een methodiek dat al 40 jaar in Amerika toegepast wordt, vanaf 3 november in Nijmegen!

 • Toen mijn zoon anderhalf was zijn we op vakantie gegaan Turkije en heeft daar de hele vakantie met bandjes om gelopen want hij sprong zo het water in

 • Misschien spam ik nu de hele reactiebox vol, maar toch nog een paar tips!
  Schrijf altijd een telefoonnummer op de arm/hand van een kind, dit kan een hoop tijd schelen tijdens een zoekactie om en rond het water en kan veel inzet van hulpmateriaal schelen. Loop voor een stranddag ook altijd langs een plaatselijke lifeguard, die kan je alles vertellen over plaatselijke gevaren en dingen om op te letten, zeker ook voor ouders met kleine kinderen.

 • Voor mensen die met kleine kinderen naar het strand gaan is het advies zelfs om geen zwembadjes te gebruiken! Dit klinkt tegenstrijdig, maar dit heeft verschillende redenen. Zoals eerder genoemd zijn de kinderen veel vatbaarder voor stromingen en aflandige wind. Daarnaast kunnen de bandjes door golfslag naar de polsen worden gedrukt en daar blijven hangen. Het gevolg is drijvende polsen met een hoofd onder de waterlijn.

 • Ik ben werkzaam in een zwembad en heb onlangs met een collega een ventje van 4 jaar gered.
  Oma was hem uit het oog verloren toen zij een telefoontje beantwoordde gedurende hooguit 15 seconden. Daarna is ze eerst zelf gaan zoeken in de kleedkamers en toen ze hem daar niet kon vinden heeft zijn mijn collega gewaarschuwd. Die heeft direct het signalement via portofoons doorgegeven en kort daarna hebben we hem uit het water kunnen halen. Ondanks dat wij héél scherp toezichthouden en dit in veruit de meeste gevallen kunnen voorkomen, is het toch gebeurd.
  En toch vragen ouders nog: "Waarom moet hij bandjes om?"
  Kinderen met bandjes (armdrijvers, buikkurken of andere drijfmiddelen) hebben in het water meer kans om te overleven en door middel van het dragen van drijfmiddelen kunnen wij deze kwetsbare bezoekertjes extra goed in de gaten houden.

  Beste ouders, wij (toezichthouders in zwembaden) staan er echt niet voor niets.

  Naar aanleiding van genoemd incident is het drijfmiddelenbeleid verder aangescherpt en zijn kinderen die (nog) geen diploma hebben, verplicht om op de zwemzaal drijfmiddelen te dragen.

 • Het is zowiezo niet handig om op zwembadjes te vertrouwen. Kindjes trekken hun beentjes omhoog en leren dus niet om in een zwembad op hun beentjes te gaan staan. Aangezien je jonge kinderen never nooit alleen kunt laten in een zwembad, doe ze dan ook die bandjes maar niet aan. Leer ze letterlijk vallen in het water en weer opstaan. Op luchtbandjes vertrouwen is levensgevaarlijk. Geef je kinderen val-en-opstaan-les!!!

 • er bestaan apparaatjes die alarm geven als je kind in contact komt met water. Handig als je op een plaats bent met een niet afgesloten waterpartij. (Kan natuurlijk niet jouw toezicht vervangen!)

 • Barbara, háál zo'n Sevylor Puddle Jumper…. Ze blijven er goed mee boven water, óók als ze er per ongeluk invallen. Kan jouw 2,5 jarige smurf lekker spelen en heb jij veel meer rust. Ik spreek uit ervaring, wij hebben ook zo'n hyperactief klein jongetje die bovendien nergens bang voor is en graag zijn eigen plan trekt. En ik ben nog nooit zo blij geweest met een aankoop als met de Puddle Jumper. Okay, op mooie schoenen na dan ;)

 • Bij nr 4!
  Ook bij ons (prive) zwembad met veel kinderen die bommetjes maakten en allemaal ouders erom heen. Ineens zag een vd zusjes dat haar jongere zusje rond spartelde…
  Dus wees alert ook met familie en vrienden erom heen. Wees maar een overbezorgde ouder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.