Kinderen ondervoed door veel te gezond eten

24.02.2015 13:00
Superfood schijf van vijf

Superfoods, glutenallergie, suikervrij eten en het schrappen van brood. Ook moe van al die voedingshypes? Het blijkt nu dat deze hypes gevaarlijk zijn voor de gezondheid van kinderen en ze hierdoor zelfs ondervoed kunnen raken. Deze kinderarts schrikt van de superfoodtrend en trekt aan de bel.

Vlak voor kerst kreeg kinderarts Sandra Schrama van het Juliana Kinderziekenhuis er in 2,5 week tijd 7 nieuwe patiënten bij met klachten door ondervoeding. ,’Daar schrok ik zo van, dat ik besloot: we moeten wat doen.”
Ouders hebben ‘de beste bedoelingen’, zegt Schrama, en kennen de gevaren niet. ‘Ik zie soms meisjes van 17, die niet meer ongesteld worden. Ze zijn enorm bezorgd of ze straks kinderen kunnen krijgen.’ Om die kinderen weer ‘normaal’ te laten eten, is een enorme opgave. ‘Ze vinden dat vaak heel eng. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor e-nummers, terwijl met de meeste niks mis is. Of ze zijn bang om dik te worden.”

Kinderarts Schrama raadt ouders  aan om op te passen met het schrappen van voeding. ‘Voedzame producten als brood, boter en melk worden geschrapt uit het menu, maar in die producten zitten voedingstoffen die kinderen in de groei nog hard nodig hebben. Kinderen worden lusteloos, kunnen zich niet goed concentreren op school en zelfs depressief worden.’

‘De aloude schijf van vijf is de beste leidraad om te volgen voor de voeding van kinderen’, volgens diëtist Sonja van den Ende. ‘Het is prima om biologisch te eten of superfoods in huis te halen, maar niet om die alléén maar te eten. Een maaltijd voor een kind in de groei moet bestaan uit verschillende voedingstoffen en niet te eenzijdig zijn.’

Wat doe jij? Kies je voor de schijf van vijf of kies je voor de superfoods? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.

Psst.. zoek je nog een recept voor vanavond dat elk kind lust (en niet superfood verantwoord is)? Klik dan hier.

Bron: AD