Etiquette voor de feestdagen: graag rekening houden met het volgende!

23.12.2014 21:00

Krijgen jullie ook bezoek deze dagen? En vraag je je af hoe je het allemaal gaat redden? Als je bezoek en de kinderen zich nou even aan deze regels houden, komt het helemaal goed! Succes!

Het is echt waar: op donderdag krijg ik 19 mensen te eten, en op vrijdag 14… Dat is natuurlijk vragen om problemen, zeker als er teveel kleine kinderen meekomen, maar als iedereen zich nou even aan deze regels houdt, komt het helemaal goed!

1. Sorry: zonder iPad geen toegang. 

iStock_000016869243_Small
Minimaal 1 per kind,
opgeladen voor 100% en ik mail je vast ons wifi-wachtwoord zodat je die er vast in kunt zetten. Houd ze in de tas voor als het niet nodig is, dat kan natuurlijk altijd, maar in geval van nood zijn ze er maar. Ik weet het, ik weet het, het klinkt onbeschaafd, maar die van mij zijn echt niet te harden na 20.30 uur! Alleen een Ipad werkt dan nog. En dan willen jullie kinderen er ook op, ik zweer ’t je.

2. Als je eten meebrengt…

Food For Hungry
…communiceer dan van te voren wát (En maak het áf!). Heel fijn als je iets maakt, maar stem het even met me af. Ik heb echt niks aan een zelfgemaakte quiche als ik niet weet dat deze meekomt. En o ja: mag het wel iets zijn dan dat ook af is? Dat je niet naast me alle groente nog moet gaan staan hakken: er is geen plaats! En ik heb nogal een strak schema die avond. (Hint: aan het toetje ga ik vast niet toekomen…) Nog een tip: neem ontbijt mee – brood, melk en pindakaas… – want dat ben ik vast vergeten te kopen!


3. Deze is voor de kinderen: 

Little girl hiding behind a table
probeer 10 minuten stil te zitten aan tafel. 10 minuten maar. Neem een paar symbolische happen, eet ook wat groente, anders krijgen we zo’n tafel waar moeders omheen gaan zitten op krukjes die met vorkjes in mondjes gaan duwen tot er iets gegeten is. En da’s niet gezellig. (Geloof me, er zitten er een paar in het gezelschap die ook op kerstavond willen opvoeden!).

4. Deze is voor de mensen zonder kleine kinderen: 

iStock_000026082416_Small
hang de leuke oom/tante/opa uit. Speel met ze. Als er bijvoorbeeld om half zeven een aan mijn rokken hangt die Monopoly Empire wil spelen, wees dan die lieve oom en zeg: zullen wij dat doen? IK HEB NAMELIJK GEEN TIJD (of zin, op dat moment). En dat snappen kinderen niet.

5. Ouders: neem niet zomaar de Frozen-dvd mee…

November 1st, 2013 @ 20:51:56
…en beloof je kinderen dat ze ‘m mogen kijken. Ik weet dat deze heel geliefd is bij dochters, maar er lopen ook wat jongens rond die ‘m niet om aan te zien vinden! En trouwens: iedereen heeft ‘m al gezien. Laten we even overleggen welke film we gaan draaien en dat dan brengen als een fait accompli – als kinderen denken dat ze inspraak hebben, weten we zeker dat ze ruzie krijgen…

6. Echt waar: ik maak ook eten speciaal voor de kinderen. 

Crepes with chocolate cream
Dus ik vraag jullie om niet een stapel pannenkoeken
met Nutella mee te nemen ‘voor de zekerheid’ en die onderweg vast aan je kinderen te beloven. Ik ga drie dagen in de keuken staan om iedereen te behagen, en als die van jullie echt niks lusten (net als die van mij) dan eten ze maar een toetje. (Ik maak kalkoen met gebakken aardappels voor ze = gelijk aan: kip en patat, komt wel goed dus!).

7. Snijden die kalkoen!

iStock_000021521456_Small
Als dat ding eindelijk op tafel staat,
hebben jullie de neiging om uit eerbied voor de kok te wachten tot er iets op je bord ligt. HOEFT NIET! Echt, tegen die tijd ben ik klaar met mijn taak. Wees een vent en pak het mes!


8. Over mijn taak gesproken:

After Xmas party
ik heb dus gekookt, aan het toetje ben ik niet toegekomen, ik zou het erg op prijs stellen als ik rond 8 uur de boel kan loslaten. Ruim af en vul die afwasmachine! Er blijft genoeg voor me over de volgende ochtend.

9. Drink asjeblieft ook een glaasje wijn. 

71704998
Na drie dagen koken
 kan het zijn dat ik om een uur of 8 bij het serveren van het diner een glaasje te veel ga drinken. Doe op z’n minst of je ook een glas te veel op hebt (ook al moet je nog rijden, dan maar faken). En hij is heerlijk, kan ik  je alvast vertellen. Mmmmmmmm……

Fijne kerst iedereen! (En bedankt hé? ;-)

 

 

Foto: Thinkstock.