Koekjes als ontbijt? Deze havermoutkoekjes met fruit mogen wel!

28.02.2015 13:00

Philippine geeft haar zoontje (17 maanden) koekjes als ontbijt. Slecht? Nee hoor. Er gaat een berg fruit en havermout in en ze bakt ze zelf. Zo maakt Philippine van ieder eetmoment een feestje en zoontjelief bunkert de koekjes als een malle. Die kan de wereld daarna weer aan.

Je tong uitsteken als je geen zin hebt in eten. Dat heeft mijn meneertje B uitgevonden als hij geen zin heeft om havermoutpap te eten. Het resultaat: alles floept er zo weer uit. Hij, de tafel, de stoel en de vloer zitten compleet onder en er gaat dus niks dat lijfje in.

‘Leuk, laat ik eens iets bedenken wat hij wel gaat knabbelen als ontbijt!’ Dat is wat ik dan denk bij zo’n gevalletje dikke ellende bende. Omdat je van ieder eetmoment wat mij betreft een feestje moet maken bedacht ik om koekjes te bakken. Wel gezond natuurlijk, want het is tenslotte zijn ontbijt dus maakte ik chewy havermoutkoekjes gezoet met alleen maar fruit.
Of het werkte? Meneertje zat een partij koekjes te bunkeren als ontbijt waar je u tegen zegt. Alsof ie in geen maanden iets te eten had gekregen. Missie geslaagd.

Zelf vind ik de koekjes ook lekker, ideaal als een gezond ontbijtje voor onderweg of als tussendoortje.

Havermoutkoekjes met fruit
Voor 14 stuks, ideaal als ontbijt of gezond tussendoortje voor dreumes vanaf 12 maanden
– 2 rijpe bananen
– 1 appel
– 3 gedroogde pruimen zonder pit
– 100 g havermout
– 35 g amandelschaafsel
– 20 g krenten
– 2 tl appelstroop
– snufje zout
– 1 tl koek- en speculaaskruiden
Extra nodig: handmixer met gardes is handig, niet noodzakelijk, bakplaat bekleed met bakpapier, rasp

1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de bananen en snijd ze boven een beslagkom in stukjes. Schil de appel en rasp boven de kom met banaan. Mix de banaan met de appel tot een smeuïg geheel met de handmixer. Natuurlijk kan je dit ook doen met een vork maar op de vroege ochtend ben ik beetje lui.
2. Snijd de pruimen in kleine stukjes en doe samen met de havermout, amandel, krenten, appelstroop, zout en koekkruiden bij het bananenmengsel. Mix even kort met de handmixer totdat alles goed gemengd is. Ook dit kan je natuurlijk prima met een lepel doen, maar omdat die mixer nu toch al vies is en ik nog steeds niet echt wakker ben op de vroege ochtend doe ik het lekker met die luie mixer.
3. Neem een eetlepel van het mengsel en vorm een rond plat koekje op je (linker)handpalm. Druk je hand zachtjes op de plaat, hij laat nu makkelijk los. Herhaal dit tot je ongeveer 14 koekjes hebt.
4. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de koekjes in zo’n 15 minuten goudbruin en laat minimaal 15 minuten afkoelen. En smikkelen maar!

Tip: Bewaar de koekjes met velletjes bakpapier ertussen in een afgesloten trommel in de koelkast. Ze zijn zo makkelijk 3 dagen houdbaar.

Beeld: Liefde voor Lekkers

Philippine plaatst dagelijks heerlijke recepten en schrijft over eetgerelateerde zaken op haar blog Liefde voor Lekkers en is moeder van meneertje B (september 2013).