Waterpokken bij kinderen: dit is wat je moet weten!

19.08.2015 17:00
waterpokken bij kinderen

Waterpokken; vervelend, maar je kunt ze maar beter gehad hebben. Want hoe eerder kinderen het krijgen (behalve de eerste drie maanden van hun leven dan), hoe minder last ze ervan hebben. Dus, mag ik van jou… de waterpokken?

Toen ik net zwanger was van mijn jongste kind, kreeg de oudste waterpokken.

Na een dag in paniek te zijn geweest (want help, had ik vroeger wel waterpokken gehad? – zo niet, dan kan dat schadelijk zijn voor jezelf en voor de baby in je buik? -), wees de uitslag van de bloedtest uit dat ik de kinderziekte gelukkig wel had doorgemaakt. Eén zorg minder.

Maar die paar onschuldige rode vlekjes op het gave kinderhuidje van mijn zoon, hadden inmiddels plaatsgemaakt voor vuurrode plekken en blaasjes. Het zat werkelijk overal. Op zijn gezicht, in zijn haar, over zijn hele buikje en op zijn armen en benen. Het was zó zielig. Als klap op de vuurpijl zouden we die week een paar dagen op vakantie gaan naar Barcelona, maar met een kind met hoge koorts en onder de waterpokken konden en mochten we natuurlijk niet vliegen. Shit happens.

Natuurlijk baalde ik als een stekker, maar ik vond het met name zielig voor mijn kind. Die er inmiddels uitzag als een krentenbol en gehuld in een t-shirt met lange mouwen en een lange broek (tegen het krabben) de dagen met mij sleet in bed met de iPad (dat was een schrale troost voor hem!).

Ik hield hem thuis van de crèche, wat trouwens niet had gehoeven, want moeders staan vaak te springen om de waterpokken als hun kind die nog niet gehad hebben. Daarom stond mijn telefoon ook roodgloeiend. Vriendinnen met kinderen wilden langskomen om hun kroost met mijn kind te laten spelen, zodat zij die verdomde waterpokken ook maar alvast gehad zouden hebben. Waterpokken zijn populair.

LEES OOK: Zijn vaccinaties schadelijk? Deze baby werd er doodziek van (waarom waarschuwt niemand daarvoor?)

Hier duurde de ellende ongeveer twee weken, maar ik was toch blij dat mijn zoon ze nu al had in plaats van als straks zijn babybroertje was geboren. Ik bracht een bezoekje aan de huisarts (want de boel was inmiddels gaan ontsteken) en googlede me suf naar tips tegen de jeuk. Verder was het gewoon maar uitzitten en wachten tot de blaasjes gingen indrogen. Dit is alles wat je moet weten over waterpokken. Dus lees en onthoud:

Waterpokken is een (onschuldige) kinderziekte

Over het hele lichaam verschijnen vlekjes, blaasjes en korstjes. Je hoeft er niet per se mee naar de huisarts.

Vaak wordt je kind eerst verkouden en krijgt dan vlekjes en blaasjes,

Deze  vormen zich ook in de mond, het haar en op de oogleden. Dat gaat natuurlijk ontzettend kriebelen en soms krijgen kinderen ook koorts. Uiteindelijk drogen de blaasjes in en komt er een korstje op. De meeste waterpokken genezen goed, maar soms kan je kind er toch een klein litteken aan overhouden.

Meestal is je kind er niet echt ziek van en kan het gewoon naar de crèche

Behalve dan wanneer hij/zij ook koorts heeft of wanneer het echt enorm jeukt. Licht het kinderdagverblijf van te voren wel even in dat je je kind met de waterpokken komt brengen. De meeste kinderdagverblijven vinden dit goed, maar toch.

Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus.

Ben je besmet met het virus, dan duurt het nog ongeveer drie weken voordat er vlekjes komen. Waterpokken zijn heel erg besmettelijk, vanaf één dag voordat de vlekjes zichtbaar zijn, totdat er korstjes op de blaasjes zitten.

Waterpokken duren ongeveer 10 dagen.

Dat is te overzien.

Ben je zwanger en heeft je kind de waterpokken?

Probeer dan te achterhalen of je ooit waterpokken hebt gehad of bent gevaccineerd. Zo niet, of twijfel je, bel dan even je verloskundige of huisarts. Met een bloedtest is dit heel makkelijk uit te sluiten.

Wat kun je doen als je kind de waterpokken heeft?

1. Houd de nagels schoon en kort en zorg ervoor dat je kind niet krabt.

Daardoor wordt de jeuk erger, kunnen er infecties ontstaan en heb je kans op meer littekens naderhand (Wantjes aan en lange mouwen is sowieso een aanrader!).

2. Een tip van oma: een bad met havermout.

Doe wat havervlokken in een washandje en bind er een haar elastiekje omheen. Doe het washandje in het bad (als een soort theezakje) en zet je kind er een kwartiertje in. Havermout verzacht de jeuk en droogt de blaasjes sneller uit. Baat het niet, dan schaadt het niet…

3. Koop een koelende vloeistof bij de apotheek.

Bijvoorbeeld KidsClin waterpokkenschuim. Dit is geen medicijn en het gaat er ook niet eerder door over, maar het verzacht de jeuk wel een beetje.

4. Smeer de waterpokken in met Sudocrème of Mentholpoeder.

Zo drogen ze sneller in en dit helpt tegen de jeuk. Even aanstippen met een wattenstaafje met Tea tree oil helpt ook.

5. Je hoeft niet de huisarts te waarschuwen

Behalve als je kind onder de drie maanden oud is/je het niet vertrouwt/de koorts niet weggaat/je kind moet overgeven/sloom of suf wordt/het benauwd krijgt/een grauw huidskleur krijgt.

En tot slot: veel knuffelen en filmpjes kijken op de iPad verzacht de pijn altijd! Succes!

LEES OOK: Baby Max is ziek. Gelukkig hebben crèchekinderen later echt meer weerstand