Ga een dagje griezelen bij de heksenwaag in Oudewater

13.11.2014 12:00
Oudewater uitje heksen museum heksenwaag kinderen gezellig

Op zoek naar een spannend uitje? Ga dan een dagje toveren en griezelen in Oudewater. Dit dorp met mooie monumentale panden, sfeervolle straatjes en een gezellig marktplein stond in de 16e eeuw namelijk helemaal in het teken van heksen en tovenaars. 

De weegschaal van Oudewater is beroemd in heel Europa, en heeft veel levens gered. In de 16e eeuw ontstond er een klopjacht naar zogenaamde ‘heksen’, en werden veel onschuldige vrouwen onterecht beschuldigd en tot de brandstapel veroordeeld. Keizer Karel V besloot dat dit moest stoppen, en benoemde Oudewater tot de enige plek in Europa waar een eerlijke ‘meting’ gedaan kon worden, op basis waarvan iemand veroordeeld kon worden tot hekserij. Niemand die op de weegschaal heeft gestaan is ooit beschuldigd.

Breng een bezoekje aan het museum De Heksenwaag. Hier kan je een spannende speurtocht doen, alles te weten komen over hekserij en vroeger, en je zelfs laten wegen op een weegschaal die ze vroeger gebruikten om erachter te komen of iemand een heks was. Als je de weging doorstaat, krijg je een certificaat.

Drink na het museumbezoek een lekkere koffie op het marktplein, of haal een heksenijsje bij ijssalon Roberto. Ook kan je, als je nog niet te moe bent, bij het museum een mooie route voor een stadswandeling halen.

Oudewater uitje heksen museum heksenwaag kinderen gezellig

hekse

De Heksenwaag
Leeuweringerstraat 2
Oudewater

telefoon: 0348 563400
open: di t/m zo 11:00-17:00 uur
www.heksenwaag.nl

entree: 4 tot 11 jaar – 2,50 euro, boven 11 jaar – 5 euro