Leer je kindje zwemmen, nog voor het kan kruipen!

22.10.2016 04:50
kinderen veiligheid water zwemmen verdrinking babyzwemmen leer je kind zwemmen voordat je hem leert lopen

In de afgelopen twee jaar kwamen 82 Nederlandse kinderen in verdrinkingsgevaar. Van hen hebben 23 kinderen het niet overleefd. De meeste slachtoffers waren jonger dan vier jaar, en dus kinderen die nog geen zwemles hadden gehad. Maar als het aan de Amerikaanse Harvey Barnett ligt, komt hier verandering in. Hij ontwikkelde een methode om baby’s te leren zwemmen.

Harvey begon met de ontwikkeling van zijn methode in de jaren 60, naar aanleiding van de verdrinking van het kindje van zijn buren. Inmiddels is zijn methode geperfectioneerd en wordt deze op verschillende plekken in de wereld toegepast. De methode probeert kinderen op vroege leeftijd al aan water te laten wennen, en hun reflexen te trainen voor als ze in het water vallen. De kinderen leren hun adem in te houden onder water, met hun voeten te trappen, zich om te draaien zodat ze op hun rug drijven en rustig te blijven totdat er hulp komt.

Kinderen die op deze manier al vroeg gewend raken zullen zich beter kunnen redden als ze per ongeluk in het water vallen. Ze zullen minder snel naar de bodem zinken of uit het zicht verdwijnen. Harvey beweert niet dat zijn methode onfeilbaar is, maar hij benadrukt dat hij met zijn methode kinderen een zo goed mogelijke kans wil geven.

Cursussen (reddings)zwemmen voor babies worden ook in Nederland aangeboden. Babyzwemmen kan al vanaf twee maanden! Kijk voor meer informatie en cursussen in de buurt op https://www.nederlandsezwembaden.nl/zwemmen/babyzwemmen/.

kinderen veiligheid water zwemmen verdrinking babyzwemmen leer je kind zwemmen voordat je hem leert lopen kinderen veiligheid water zwemmen verdrinking babyzwemmen leer je kind zwemmen voordat je hem leert lopen kinderen veiligheid water zwemmen verdrinking babyzwemmen leer je kind zwemmen voordat je hem leert lopen kinderen veiligheid water zwemmen verdrinking babyzwemmen leer je kind zwemmen voordat je hem leert lopen

Deze superschattige foto’s van babyzwemmen komen van The New York Times en zijn van fotograaf Seth Casteel.

Lees ook: Megacute: Voor als je baby even wil ronddobberen in het water