Lekker bewegen op Wereld Schoolmelkdag!

01.10.2015 02:27

Bij Marit vliegen de pakken melk de koelkast uit. Haar kinderen vinden melk, nou ja, gewoon lekker. Een tekort zullen ze dan ook niet snel oplopen. Maar dat geldt niet voor de meeste Nederlandse kinderen. Uit de Voedsel Consumptie Peiling blijkt dat kinderen gemiddeld een pakje (200 ml) melk per dag tekortkomen. 30 september was het Wereld Schoolmelkdag, een initiatief van de Wereld Voedselorganisatie (WHO) om aandacht te vragen voor het belang van melk voor kinderen.

[Gesponsored] 

Sinds ik kinderen heb, is melk is een constante factor in mijn koelkast. De pakken vliegen er hier doorheen. Door de pap, in de chocolademelk, muesli of als vlekken op mijn net aangeschafte jurk. Of gewoon in een glas. Klokklokklok – op mama! Regelmatig grijp ik nietsvermoedend naar een pak om vervolgens te concluderen dat er nog maar een paar druppels inzitten. Een blik op mijn jongste en ik weet voldoende: met een schuldbewuste grijns en een grote melksnor zit hij smalend op de bank.

LEES OOK: Hoeveel melk mag een peuter? Wij zoeken het voor je uit.

Dáág eiwitten
Nee, een tekort aan melk zullen mijn kinderen niet hebben. Maar dat geldt niet voor alle kinderen. (Daar gaan je eiwitten, vitamine B2 en B12 en calcium). Reden voor Friesland Campina, leverancier van schoolmelk in Nederland, om gezonde voeding te combineren met beweging. In samenwerking met de instructeurs van Arie Boomsma’s Vondelgym bedachten ze, speciaal voor Wereld Schoolmelkdag, een parcours waar verschillende schoolkinderen aan mee mochten doen.

Speedy gonzales
En zo kwam het dat ik op een zonovergoten oktobermiddag samen met Liv naar het Amsterdamse Vondelpark fietste voor een middagje sporten. Of nou ja, zij mocht zich in het zweet werken, ik zat op een bankje en keek toe. Ze was een van de kleinsten, maar hield zich dapper staande tussen de grotere kinderen. Na een warming up kregen de kinderen onder meer boksles (“En nu allemaal heel boos kijken. Hoek! Uppercut!”) Liv sloeg een van de aanwezigen kindjes nog net niet knock-out met de veel te grote roze bokshandschoenen en legde als een soort speedy gonzales (zonder struikelen!) de hindernissenbaan af . Ook deed ze ‘iets’ met grijze lichte buizen – het zag er indrukwekkend uit.

Schoolmelk na bootcamp in t Vondelp[ark
Schoolmelk na bootcamp in t Vondelp[ark
Levende kettleball
Na afloop tackelde ik Vondelgyminstructeur Wouter Teerhuis voor een paar vragen. Samen met Arie Boomsma heeft hij een lifestyleprogramma ontwikkeld voor ouders en kinderen. Baby’s vanaf zes maanden mogen meedoen. Wie nu terecht denkt: “Euh, maar hoe dan?” Nou, als levende kettleball. Denk bijvoorbeeld: squatten terwijl je je baby tegen je borst geklemd houd. Volgens Wouter is sporten met kinderen te gek. “Maar, waarschuwt hij, je moet voorzichtig met ze zijn. Kinderen willen vaak te snel gaan, de techniek meteen toepassen terwijl het verstandiger is om rustig op te bouwen. Drie tips:

  1. Zorg dat het leuk is, kinderen leren spelenderwijs sporten. Laat de prestatie niet te zwaar wegen.
  2. Houd het uitdagend. Herhaling is belangrijk maar voeg er telkens iets nieuws aan toe om het uitdagend te houden.
  3. Kinderen weten vaak prima wat ze wel en niet kunnen. Laat ze zelf meebeslissen.

Dit is een gesponsord bericht. Lees hier alles over ons advertentiebeleid.