Let op! Jonge ouders: doe dit vooral niet (want anders draai je dooorrrr)

06.02.2020 05:00

In die allereerste periode nadat je een kind hebt gekregen, zijn er een heleboel dingen die je doet of die je je voorneemt, die uiteindelijk allemaal als een boemerang bij je terugkomen. Femke weet er nog wel een paar. Ze deelt ze hier, zodat andere jonge ouders er hun voordeel mee kunnen doen.

LEES OOK: Dingen uit het ouderschap die ik veroordeelde voor ik zelf een kind kreeg.

1. Dat je denkt dat alle baby’s hetzelfde zijn
Ook als ze net geboren zijn en nog helemaal niks kunnen, hebben verschillende baby’s verschillende gebruiksaanwijzingen. Daarom staat er zoveel onzin in al die babyboeken, want je kunt niet altijd zeggen wanneer een baby gaat doorslapen. Of: wat precies heel veel huilen is. Of: waarom de ene baby rustig in de box naar zijn mobiel ligt te kijken en de andere baby onrustig wordt als hij niet in de armen van zijn moeder ligt.

2. Dat je er vanuit gaat dat je het allemaal onder controle hebt
Dit is een hele gevaarlijke. Met een baby weet je het nooit. Ze zijn lichtelijk onvoorspelbaar, dus wees altijd bedacht op niet slapen, niet eten, intens huilen. En leer ermee te leven dat het de komende maanden zo gaat zijn. Je hebt geen controle; je komt zo goed en zo kwaad het gaat de dagen door tot het moment….dat je kind een dreumes wordt en er heel andere zaken gaan spelen.

3. Dat je van tevoren bedenkt hoe je je kind gaat opvoeden
Dit is echt verspilde energie. Ik zat, voordat Max geboren werd, hoofdschuddend naar The nanny te kijken en schold op ouders die hun kind niet in de hand hadden. “Hee”, riep ik dan naar mijn beeldscherm, “Als je zo inconsequent bent, lukt het natuurlijk nooit om dat kind iets te leren!” Hahaha. Tsja. Als ik Max drie keer bestraft heb en hij doet het een vierde keer nog een keer dan ben ik er klaar mee en laat ik hem zijn gang gaat. Heel slecht, waarschijnlijk, maar sorry, ik heb ook nog een leven. Dus de les is: gaandeweg kom je erachter wat voor ouder je wordt. Je hebt namelijk ook geen idee welk karakter je kind zal hebben en daar zul je je toch in zekere mate aan aan moeten passen. Mijn rechtlijnigheid heeft bij een temperamentvol kind als Max niets teweeg gebracht. Alleen maar meer gedrein.

4. Dat je het idee hebt dat je het ouderschap wel doorhebt
Er is zo’n moment, een maand of drie na de geboorte, dat je denkt: ‘hee, ik geloof dat ik nu een beetje begin te begrijpen hoe het zit met zo’n baby’ en dan POEF…schiet het kind weer in een heel andere fase en moet je ontdekkingstocht weer van voor af aan beginnen

5. Dat je je kind steeds vergelijkt met het kind van anderen
Och, dit doe ik nog steeds…”Kan Boaz al hele zinnetjes maken? Max zegt alleen ‘auto'” “Kan Lucy al met mes en vork eten? Max gooit alleen met broccoli” Het is triest, maar vooral de eerste jaren (bij het eten, lopen, praten) ben je constant aan het vergelijken. Bedenk: ieder kind ontwikkelt zich anders en op zijn eigen tempo. Maak jezelf niet gek.

6. Dat je advies van anderen als waarheid aanneemt
Ha, dat is een goeie…met name omdat ik nu zelf advies geef, maar goed. Iedereen heeft altijd wel een mening. Vooral over baby’s. En jonge ouders zijn ontzettend ontvankelijk voor alle verhalen uit hun omgeving, omdat het allemaal nieuw is. Toch is het vooral zo dat je het meest leert van wat je zelf ervaart en dat de rampverhalen van anderen (of de ‘goede adviezen’) niet altijd van toepassing zijn op jouw specifieke situatie.

Lees ook: Nieuwe trend in moederland: doe jij al aan breastsleeping?