Lezersrubriek: een lesje kinderyoga

12.03.2015 13:00

Deze week in de lezersrubriek: Pam van der Veen

Pam ging met haar dochter Mei Lan samen voor de eerste keer naar kinderyoga. Terwijl Pam zich in allerlei dierlijke yogaposes wringt, staat haar dochter aan de zijkant toe te kijken.

De kinderyogajuf heeft een Kermit-handpop die ze Yogalientje noemt. Yogalientje begroet alle kinderen in het van wierook doordrenkte ochtendklasje. ‘Hoe heet jij?’ vraagt ze aan Mei Lan. Die houdt haar kaken stijf op elkaar en verstopt zich in mijn oksel. Ze had zich heel erg verheugd op deze ouder-en-kind yogales, maar die handpop valt een beetje tegen.

Na het voorstelrondje vouwt iedereen de handen voor de borst om ‘Ohm’ te chanten. Iedereen, behalve Mei Lan, die stuurs de kring rondkijkt. Voor de zonnegroet loopt ze al evenmin warm. Terwijl wij onze armen ten hemel reiken, staat zij met haar knuffel in de knuistjes geklemd, niet van plan een vin te verroeren. Als ik haar aanspoor om mee te doen, schudt ze kritisch haar hoofd en zegt: ‘Hoeft niet.’ De op dieren geïnspireerde yogaposes? Ze kunnen haar gestolen worden.

En dus kinderyoga ik in mijn eentje. Ik fladder als een vogel, stamp als een olifant en waggel als een pinguïn. Ik tjilp, brul, blaf en brom erbij, want dat moet van de juf. Ik eet blaadjes van de bomen als een giraf en maak kikkersprongen op mijn yogamat. Maar hoe aanmoedigend ik er ook bij kijk, Mei Lan laat zich niet verleiden. Als ik zonder haar twee kangoeroes moet nadoen, wordt het me te gek. Misschien is het de inspanning, misschien de zware wierooklucht, maar opeens verlies ik mijn geduld. ‘Als je nu niet meedoet, gaan we nooit meer naar kinderyoga!’, hoor ik mezelf sissen. Een pedagogische miskleun, beslist, maar hij treft wel doel. Gehoorzaam legt Mei Lan haar knuffel neer om de gewenste dierenhouding aan te nemen. Samen rekken en strekken we nog wat en tot slot zingt ze de drie Ohm’s mee. Als Yogalientje rondgaat met de limonade en koektrommel, werpt Mei Lan haar een welwillende blik toe. Ik denk dat we volgende week weer gaan.

Elke donderdag laten we andere ouders-met-een-leven aan het woord in onze lezersrubriek. Heb jij ook een leuk stukje/lijstje/column/tekening/infographic over die helse vakanties met chagrijnige pubers, mislukte babyshowers, dictatoriale kleuters en/of hysterische schoonmoeders? Mail ons op schrijven@me-to-we.nl !