Lifehack: kinderen eten meer groente als je het niet in stukjes snijdt

Lifehack: kinderen eten meer groente als je het niet in stukjes snijdt
Is het bij jullie aan tafel ook elke avond weer een struggle om wat vitaminen in je kind te krijgen? Gaat zijn mond op slot op het moment dat hij een minuscuul flintertje groen ontdekt in zijn saus? Dit is een veel voorkomend probleem. Daarom gingen Australische onderzoekers op zoek naar een makkelijker manier om je kinderen aan de groente te krijgen. 

72 kinderen van de basisschool kregen twee dagen achter elkaar 500 gram wortelen mee naar school. De ene dag waren dit hele, ongesneden wortels, en de andere dag waren de wortels in kleine stukjes gesneden. De kinderen kregen vervolgens tien minuten om zo veel van de wortels te eten als ze wilden. Hieruit bleek dat wanneer de wortelen in een stuk werden meegegeven de kinderen 8 tot 10 % meer aten.

Hieruit stelt het Deakin’s Centre for Advanced Sensory Science dat kinderen meer groente eten als het grote stukken zijn, in plaats van kleine stukjes. De logica hierachter is eigenlijk best simpel. Van dingen die kinderen lekker vinden hebben ze graag zo veel mogelijk (5 snoepjes is immers beter dan 2), maar van dingen die ze niet lekker vinden het liefst niet te veel. Dan eten ze liever één stuk dan tien stukjes.

Kinderen kunnen hoeveelheden zelf nog niet goed in perspectief zien. Het zal bij hen niet registreren dat 1 groot stuk groente net zo veel is als 10 kleine stukjes. Daarom zullen ze makkelijker het grote stuk opeten. Dus de volgende keer beter niet de groente in hapklare brokjes, maar in een stuk.

Bron: RTL Nieuws

lees ook: De truc: groente in frietvorm!

 

Geschreven door
More from Sanne Mulder

Illustrator: ‘Wat als jongetjes zich verkleedden als Disney-prinsessen?’

Als je een (of meer) dochters hebt dan ken je het waarschijnlijk...
Lees verder