72 kinderen van de basisschool kregen twee dagen achter elkaar 500 gram wortelen mee naar school. De ene dag waren dit hele, ongesneden wortels, en de andere dag waren de wortels in kleine stukjes gesneden. De kinderen kregen vervolgens tien minuten om zo veel van de wortels te eten als ze wilden. Hieruit bleek dat wanneer de wortelen in een stuk werden meegegeven de kinderen 8 tot 10 % meer aten.
Hieruit stelt het Deakin’s Centre for Advanced Sensory Science dat kinderen meer groente eten als het grote stukken zijn, in plaats van kleine stukjes. De logica hierachter is eigenlijk best simpel. Van dingen die kinderen lekker vinden hebben ze graag zo veel mogelijk (5 snoepjes is immers beter dan 2), maar van dingen die ze niet lekker vinden het liefst niet te veel. Dan eten ze liever één stuk dan tien stukjes.
Kinderen kunnen hoeveelheden zelf nog niet goed in perspectief zien. Het zal bij hen niet registreren dat 1 groot stuk groente net zo veel is als 10 kleine stukjes. Daarom zullen ze makkelijker het grote stuk opeten. Dus de volgende keer beter niet de groente in hapklare brokjes, maar in een stuk.
Bron: RTL Nieuws
lees ook: De truc: groente in frietvorm!
Sanne (28) woont samen met haar vriend en heeft nog geen kinderen. Die wil ze voorlopig ook nog niet, maar door haar werk bij Me to We komt ze in ieder geval zeer goed beslagen ten ijs als het zover is.