‘Het zit op de bank en het scrollt’ (als je man geen werk heeft)

Dat je man zijn baan verliest, soit, kan gebeuren. Maar dat hij zijn werkeloze leven met Netflix en zijn smartphone doorbrengt terwijl jij je het schompes werkt, drijft je tot waanzin.

ANNEMARIE: “Dat hij geen reet uitvoert overdag moet hij weten. Ik heb alleen één eis gesteld: hij moet de boodschappen doen en koken. Zijn reactie: of hij dat echt elke dag moest doen, want dat was best veel werk.”

ANGELIQUE: “Ik heb het een jaar volgehouden, samenleven met een man die geen ander doel in het leven had dan vol zelfmedelijden op de bank zitten. Niks kwam uit zijn handen en helpen in huis, ho maar. Ik vond het eerst best kortzichtig van me dat zijn lamlendigheid me irriteerde, maar hij deed op een gegeven moment helemaal niks meer. Tot hij ineens heel enthousiast Koi-karpers ging verzamelen en de halve tuin verbouwde om een vijver aan te leggen. Eindelijk deed hij iets, maar het was te laat. En ik haat vissen. We zijn nu gescheiden.”

KAREN: “Het bedrijf van mijn man is failliet en hij likt nu al meer dan twee jaar thuis zijn wonden. Van mijn stoere, leuke man is niks meer over. Omwille van de kinderen blijf ik bij hem. Ik hou het vol dankzij Tinder. Om de zoveel tijd spreek ik af met een man die wél leuk is.”

TANJA: “Toen mijn man werkeloos werd wist ik dat hij thuis geen poot zou uitsteken. Ik heb meteen een werkster geëist. Een man die niks doet is al erg genoeg, ik heb geen zin elke dag gefrustreerd uit mijn werk te komen omdat de ontbijtboel nog op tafel staat.”

LINDA: “Het moment dat mijn man zijn baan bij een bank kwijtraakte, kreeg ik een geweldige aanbieding van het bedrijf waar ik werk. Wat ik niet had verwacht, maar wel gebeurde: mijn man werd jaloers. Je zou denken dat je dan extra hard achter een baan aan gaat, maar hij ging helemaal nergens achteraan. Ja, achter een oude scharrel die hij opdook via Facebook, want daar had hij wél alle tijd voor.”

SUZANNE: “Zappen en drinken, dat is waar het leven van mijn werkeloze vriend uit bestaat. Een stofzuiger pakken? Boodschappen doen? Hij “vergeet” het gewoon. Maar vraag hem wel hem welke Netflix-, HBO-, Videoland-serie leuk is en hij lepelt dat zo op. Hij heeft ze echt allemaal gezien.”

NICOLE: “Hij doet niks en ik werk, zorg voor onze kinderen, doe de booschappen en de was, kook en stofzuig.. Hij doet ‘klusjes’, zegt-ie, maar als ik vraag welke, wordt dat niet echt duidelijk Ik zie het in ieder geval niet. Alleen bij zijn moeder steekt hij zijn handen uit de mouwen. Haar helpt hij wél. Terwijl bij ons de kraan lekt, een deur klemt en er vier fotolijstjes op de grond staan die nog steeds opgehangen moeten worden.”

KARIN (45): “Na een dag hard werken kom ik thuis en heeft mijn werkeloze man zowaar het aanrecht opgeruimd. Of ik daar even applaus voor kan geven. Zucht.”

Dit artikel verscheen eerder in het tijdschrift Saar (onze grote zusje). Vond je het leuk? Dan hebben we nu een aanbieding. Klik hier en krijg tijdelijk een jaar Saar (4 nummers) voor maar € 15,00. Ook leuk voor je moeder/oma/buurvrouw/beste vriendin. 

 

Geschreven door
More from Redactie

Hoe mijn horrorbevalling mijn wens voor een tweede kind in de weg zit

Me to We interviewt vrouwen over hun ervaringen met het moederschap en...
Lees verder