De ‘meergranen’ pannenkoekenmix van de Appie bevat helemaal geen meergranen

Voor een avondje pannenkoeken bakken gebruiken wij altijd de meergranen versie van Albert Heijn. maar nu blijkt dat er helemaal niet meerdere granen in die meergranen versie zit – waar je overigens wel 21 procent meer voor betaalt. Na aandringen zegt AH het aan te passen, gelukkig. 

Dit staat er in he persbericht van foodwatch: Albert Heijn heeft foodwatch laten weten de samenstelling van de AH pannenkoekmix meergranente gaan aanpassen: er zullen naast hoofdbestanddeel tarwe meer andere granen in gestopt worden. De aanpassing volgt na een klacht van foodwatch. We kwamen erachter dat er minder dan een snufje zout (0,6%) aan andere granen in de AH pannenkoekmix meergranen zit. Voor de ‘meergranen’ variant laat Albert Heijn je wel 21% meer betalen dan voor de gewone pannenkoekmeel.

foodwatch vindt dat dit soort misleiding moet stoppen en dat bij een meergranenproduct op de voorkant van de verpakking duidelijk vermeld zou moeten worden hoeveel van de verschillende granen er daadwerkelijk in zitten.

Op Facebook ontstond een storm van kritiek, inclusief duizenden likes en shares met een bereik van meer dan 420.000 duizend mensen, toen foodwatch de misleiding bij dit product via een Facebookpost bekend maakte. Albert Heijn verklaarde daarop ook ‘niet tevreden te zijn met de samenstelling’ en gaat het gehalte andere granen verhogen naar “ongeveer 18%”. “Het product zal begin van het vierde kwartaal met een verbeterde receptuur worden vervangen.”  

Meergranen is helaas vaak een holle marketingkreet. De wet stelt dat een product niet mag misleiden en hierdoor dient het naamgevend ingrediënt ook daadwerkelijk in het product aanwezig te zijn. In dit geval betreft dat meer(dere )granen. Het gehalte ligt echter niet in de wet vast. Voedselbedrijven stoppen daarom in meergranenproducten vaak zo min mogelijk van de duurdere granen. Bij de AH meergranen pannenkoekmix zit er zelfs meer zout in het product (0,6%) dan de ‘meergranen’ haver, gerst, rogge en (pseudograan) boekweit.

foodwatch kwam tot deze ontdekking na bestudering van de ingrediëntenlijst.

Op de ingrediëntenlijst staan de ingrediënten meestal in volgorde van hoeveelheid, omdat de wet dit – op uitzonderingen na – ook voorschrijft. Daarop valt te zien dat er vooral tarwe(bloem en zemelen) in de pannenkoekmix zitten. Daarna wordt zout (0,6%) vermeld en daarna staan pas de granen haver, gerst,  rogge en (pseudograan) boekweit vermeld. Dit duidt erop dat er wel erg weinig aan boekweit, haver, gerst en rogge in dit meergranenproduct zit! Bij navraag werd door Albert Heijn bevestigd dat er meer zout dan haver, gerst, rogge en boekweit in deze ‘meergranen’-mix zit.

foodwatch heeft in de afgelopen jaren heel wat misleidende marketingtrucs onthuld. Voedselfabrikanten passen ze op grote schaal toe om hun – vaak ongezonde en bewerkte – producten te verkopen, en zoeken voortdurend naar de mazen in de wet. Als consument moet je haast afgestudeerd etiketspecialist zijn om door de smoesjes, halve waarheden en harde leugens heen te prikken. De overheid helpt ook niet echt – wetgeving staat veel vormen van misleiding nog gewoon toe. En de NVWA – die de wettige taak heeft hierop toezicht te houden – treedt amper op tegen wetsovertredingen

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws van foodwatch? Abonneer je op onze gratis e-mailnieuwsbrief.

Geschreven door
More from Barbara van Erp

Wat een adoptiemoeder echt NIET meer wil horen

Barbara heeft een vriendin met twee adoptiekinderen uit Haïti. Dit is wat...
Lees verder